Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha felvágottat veszel erre a 6 dologra jobb, ha figyelsz!

Ha felvágottat veszel erre a 6 dologra jobb, ha figyelsz!

MEGOSZTÁS

Valószínűleg már észrevetted, hogy mennyire zavaros tud lenni egy-egy termékcímke. Ez alól a felvágottak csomagolásain szereplők sem kivételek. Egyesek számára egy termékcímke teljesen megbízható forrást jelent arra nézve, hogy egy készítmény jó vagy sem. A marketing csodái!

Az adalékanyagok befolyásolhatják a feldolgozott húskészítmény ízét, textúráját és általános minőségét. Ezek közül vannak olyan összetevők, amelyek hátrányosan befolyásolhatják az egészségünket. Ha szeretnél az ízlelőbimbóidnál hitelesebb dologra hagyatkozni, akkor minden esetben ellenőrizd a címkét.

A következő feliratok ezt jelentik…

Természetes

Ez a félreérthető kifejezés élelmiszer minőségi szempontból nem sokat jelent. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság nem határozott meg hivatalos definíciót ezzel kapcsolatban, de mindkét hatóság úgy véli, hogy az ilyen termékek mesterséges anyagoktól mentesek, mert nem adnak hozzájuk színezéket, tartósítószert vagy íz anyagokat.

Ugyanakkor nyitva hagyják a gyártási folyamatok értelmezési lehetőségét, a peszticidek használatát és magának a “mesterséges” kifejezésnek az értelmezését is.

Organikus

Ez a felirat talán a legjobb, mivel ez azt jelenti, hogy a terméket antibiotikumok, hormonok vagy egyéb adalékanyagok hozzáadása nélkül dolgozták fel. Jellemzően csak pár összetevőt fogsz találni a címkén, mint mondjuk a pulyka, és a só.

Nátrium-foszfát

Sűrítőszerként és stabilizátorként használják, de egészségtelen összetevőnek tekintik, mivel hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz és a puffadáshoz. A nátrium-foszfátot vesekárosodáshoz is kötik. Sokféle feldolgozott húskészítményben megtalálható.

Nitrit / nitrát-mentes

Ha ezt a feliratot látod, akkor ez gyakran társul a “kezeletlen” szóval, ami azt jelenti, hogy a húst vegyi anyagok felhasználása nélkül tartják el. Az ilyen kezeletlen húskészítményeket gyakran természetes nitrát tartalmú anyagokkal kezelik, mint például a zellerpor. A nitrátok a szervezetben nitritekké alakulnak.

A nátrium-nitrát olyan kémiai adalék, amely káros anyaggá alakul át és gyermekek, ill. terhes nők esetében rákot okozhat. Azok, akik allergiásak a nitritekre és cukorbetegséggel, szívbetegséggel vagy rákos megbetegedéssel küzdenek, jobb, ha a nitrát mentes húsokat választják.

Dextróz

Egy cukor, amely jellemzően kukoricából származik és extra szénhidrát, illetve kalória forrásnak számít. Ha szeretnél odafigyelni a súlyodra és a cukor bevitelre, akkor ezt kerüld el.

Kukorica szirup vagy fruktóz

A dextrózhoz hasonlóan ez is cukrot tartalmaz, amely extra szénhidrátbevitelt jelent. Nem ajánlott fogyókúrában és kukorica kerülése esetén.

A felvágottaknál jó, ha odafigyelsz a nátrium tartalomra is, mert egyes termékek esetében ez az érték kifejezetten magas lehet, aminek a túlzott bevitele kockázatot jelent a magas vérnyomás kialakulására.

tudasfaja.com

loading...