Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha ezt megkóstolod, többé nem fogsz bolti vajat vásárolni!

Ha ezt megkóstolod, többé nem fogsz bolti vajat vásárolni!

Hirdetés

A vaj az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszerünk, napi szinte használjuk. A hűtőszekrényből sosem hiányozhat. Azonban, ha igazán egészséges vajat szeretnénk fogyasztani, készítsük el otthon mi magunk.

A kereskedelemben kapható vaj pasztörizált tejből készül, és így igencsak kevés, a szervezetünkre jótékony tápanyagot tartalmaz. A házilag készített vaj többek közt lecitint, A-, K-, D-, E-vitamint, jódot, linolsavat, lecitint stb. tartalmaz.

Hirdetés

Hozzávalók:

  • 1 liter tejszín, vagy házi tejföl
  • tengeri só (ízlés szerint)

Elkészítés:

1.Verjük fel a jéghideg hűtőből kivett tejszínt, vagy tejfölt 10 percen keresztül egy konyhai robot segítségével. Adjunk hozzá ízlés szerint sót. Egy sűrű, és kemény masszát kell kapnunk. Addig verjük, amíg a savó kicsapódik belőle, ezt töltsük le róla.

2.Helyezzük egy szűrőbe, és hagyjuk, hogy a savó jól lecsöpögjön róla. Mossuk le a vajat hideg vízzel, majd fordítsuk meg, és a másik felét is mossuk le.

3.A házi vaj hűtőben tárolva 2-3 hónapig is eláll.

4.Ízlés szerint adhatunk hozzá fűszernövényeket, vagy szárított gyümölcsdarabkákat. Petrezselyemzöldet, kaprot, citrom-vagy narancshéjat, olajbogyót, apróra vágott friss bazsalikomot,  gyömbért stb.

Hirdetés