Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha ezt látod a vérnyomásmérőn nagy a baj! Sokan nem tudnak erről

Ha ezt látod a vérnyomásmérőn nagy a baj! Sokan nem tudnak erről

Ha valakinek vérnyomás problémái adódnak az élete során, akkor a kezelőorvos megkéri a beteget, hogy mindennap ugyanabban az időpontban ellenőrizze a vérnyomását.

Rendkívüli esetben akár 24 órás vérnyomás mérés is elengedhetetlen, de sokan mégsem tudják mi számít vészjósló jelnek.

Bizonyos körülmények között a vérnyomásunk ingadozhat, de ez sokszor nagyban függ a napszaktól is. Ébredés előtt emelkedni kezd, napközben a legmagasabb, késő dékután csökken.

A vérnyomásérték a felső szám (szisztolés vérnyomás) és az alsó szám (diasztolés vérnyomás) arányaként jelenik meg. Mindkét szám higanymilliméterben van kifejezve. A felső szám a szívverés alatti vérnyomásra utal, az alsó pedig a szívverések közötti nyugalomban lévő nyomásra.A felnőtteknek akkor normális vérnyomásértéke, ha a felső érték 120 alatti, és az alsó érték 80 alatti. Ezt hivatalosan 120/80 higanymilliméternek nevezik, de a rendelőben csak a számokat hallod.Az orvosok akkor kezdenek aggódni, amikor a legfelső szám felfelé kezd szökni.

„A vérnyomást enyhén magasnak tekintjük, ha 120 és 129 között van” – mondja Willie E. Lawrence, a Midwest Heart & Vascular Specialists kardiológiai osztályának vezetője.

loading...