Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha ezt látod a gyermek szemén azonnal vidd orvoshoz, mielőtt túl késő...

Ha ezt látod a gyermek szemén azonnal vidd orvoshoz, mielőtt túl késő lenne!

Egy kutatás adatai szerint a szülők 48%-a vette észre gyermekük fotóin, hogy a szemükben valami különös folt látható. A legtöbbjük csupán azt hitte, hogy csak egy elmosódott képről van szó, ettől azért sokkal komolyabb dolog áll a háttérben!

 

 

Ebben a cikkben segítséget adunk felfedni az életveszélyes jelet, amely a gyermekeknél jelentkezik. A háttérben egy nagyon súlyos betegség, a retinoblastoma (ideghártya-daganat) áll. 

A retinoblastoma az ideghártya rosszindulatú daganata, amely a gyermekkori szemészeti daganatok között a leggyakoribb betegség: 20000 gyermek közül egyet érint. A retinoblastoma lehet veleszületett vagy kora gyermekkori. 30-40 százalékban kétoldali, mindkét szemet érinti a betegség – bár a megjelenése időben eltolódhat -, 60-70 százalékban csak az egyik szem érintett. Az öröklődés miatt feltétlenül meg kell vizsgálni a testvéreket és a szülőket.
A retinoblastoma általában 1-2 éves kor között, ritkábban hároméves kor körül mutatkoznak az első tünetek.

A leglényegesebb tünet

  • a pupilla területének sárgás-fehér visszfénye (leucocoria) – a szembogár nem fekete. Néha csak véletlenül tűnik fel fényképen a “piros szem” helyett a gyermeknek fehér a szembogara.
  • A másik jellegzetes tünet a gyermekek negyedében előforduló kancsalítás.
  • Homályos látás miatt szemdörzsölés.
  • A szem elülső részét érintve a daganatos sejtek gyulladás képét utánozhatják, a szemnyomás megemelkedhet.
  • A szemgödör felé történő intenzív növekedés miatt a szemgolyó előrébb nyomódik (proptosis).

Szerző: tudasfaja.com

loading...