Kezdőlap EZOTÉRIA Gyermekbetegségek okai – Hogyan befolyásolja a családi légkör a gyerek egészségét

Gyermekbetegségek okai – Hogyan befolyásolja a családi légkör a gyerek egészségét

A gyermekek a család legérzékenyebb tagjai. A szülők hangulatában, viselkedésében bekövetkező legfinomabb változások sem hagyják őket érintetlenül, még ha annak egyértelmű jelét nem is mutatják.

Egy beteg gyerek nagyon gyakran indikátorként szolgál arra, hogy a családban valami nincs rendben. Gyengült immunrendszer, vírusos megbetegedések, allergiák, bőrproblémák, emésztőrendszeri tüneteket, tikkelés, stb. mind olyan jelzések, amelyek a szülők figyelmét igyekeznek felhívni, hogy változtassanak a viszonyukon a gyermekkel vagy egymással.

1# Ok – Szülők közötti kapcsolat

Nem egyszerű megérteni, hogy hogyan okozhatja a szülők rossz kapcsolata a gyermek betegségét, de ha jobban belegondolunk tudományosan bizonyított tény, hogy a stressz gyengíti az immunrendszert. A gyermek érzi és hatással vannak rá a szülők közötti konfliktusok, negatív érzelmek.

Ehhez a gyerek nem is kell, hogy fültanúja legyen a csúnya beszédnek vagy szemtanúja egy fizikai bántalmazásnak. A feszült légkör, a burkolt és ideges megjegyzések is bőségesen megteszik a hatásukat.

A gyermek veszi ezeket a jeleket és próbálja őket értelmezni, de sokszor nem tudja. A szülő fel sem fogja, hogy egy gyermek milyen mélyen tud sérülni lelkileg ilyen események hatására, még akkor is, ha azt hiszik, a gyerektől mindent el tudnak rejteni.

2# Ok – A szülők kapcsolata a gyermekkel

A másik ok a pszichoszomatikus betegségek mögött a szülő viszonya, viselkedése a gyermekkel.

Természetesen minden szülőnek megvan a maga sajátos szabályrendszere a nevelést illetően, azonban a gyermekek a kiabálásra, a megfeddésre, a szégyenbe hozásra nagyon érzékenyen tudnak reagálni.

Ha egy gyermeknek sosem mondják, hogy szeretik, hogy büszkék rá, hogy értékesnek tartják, ha nem kap megerősítő, elismerő, bátorító szavakat, helyette csak lebecsülést, akkor az stresszként éri és gyengül az immunrendszere. Nem csak az érzelmeire, de a fizikai állapotára is hatással van a szülő.

Egy igazán bölcs szülő ezt időben felismeri és a gyermek problémái mögött meglátja a saját szerepét. Nem kell azonnal terapeutához fordulni, ha a gyereknek a testi tünetek mellett egyértelmű lelki problémái is vannak, hanem körbenézni otthon, hogy milyen történések azok a gyerek közvetlen környezetében, amelyek mindezt kiválthatják.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...