Kezdőlap EGÉSZSÉG Gyakran csuklott a férjem, majd orvoshoz mentünk. Ami ott kiderült, mindent tönkretett!

Gyakran csuklott a férjem, majd orvoshoz mentünk. Ami ott kiderült, mindent tönkretett!

A csuklás a rekeszizom akaratlan görcse, amely során gyors belégzés jön létre. A levegő a tüdőbe szívódik a reflexesen záródó hangrésen keresztül, ez okozza ezt a különös hangjelenséget.

 

A csuklás kellemetlen és a szervezet számára nem is hasznos jelenség. Bár rendszerint jóindulatú és magától megszűnik, ha órákig-napokig tart, sőt fokozódik is, akár komolyabb kiváltó ok is lehet a háttérben. Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni!

Amennyiben a csuklás perceken, órákon belül vagy különféle házi módszerekkel magától szűnik, átmeneti, betegség nélkül jelentkező zavarról van szó.

Ha azonban makacs és gyakran visszatér, több órán, esetleg napon keresztül tart, nem hagyja a beteget aludni, kivizsgálásra van szükség.Megszüntetése házi praktikával:

  • levegővétel visszatartása 30 másodpercig
  • 9 kis korty víz ivása
  • pár csepp citromlé fogyasztása (gyerekek esetében is hatásos lehet)
  • kis kanál kristálycukor szárazon történő lenyelése
  • tüsszentés

Ha huzamosabb ideig nem áll el a csuklás és gyakran visszatér, lássuk milyen betegség állhat a háttérben!Kevésbé gyakori, de súlyosabb ok a tüdőgyulladás, szívburokgyulladás, májmegnagyobbodás, epehólyag-gyulladás. Előfordul, hogy a vérben lévő káros anyagok – például a veseelégtelenségben felhalmozódó salakanyagok – okozta rekeszizom-izgalom áll a háttérben.

Ritkán agytumor vagy szélütés ingerli a légzőközpontot, és ez okoz csuklást. Az American Cancer Society orvosi szaklap szerint a kemoterápiával kezelt betegek 30%-ánál is fellép csuklás.

Szerző: tudasfaja.com

loading...