Kezdőlap AKTUÁLIS Gulyás Gergely váratlan bejelentése – Újabb szigorítások jönnek február 15-től!

Gulyás Gergely váratlan bejelentése – Újabb szigorítások jönnek február 15-től!

Hirdetés

A 2022-es év első Kormányinfója csütörtökön 11 órától kezdődik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő részvételével.

A Blikk is megírta, hogy a kabinet szerdai ülése után tegnap délután Orbán Viktor mininszterelnök bejelentette az élelmiszerárstopot, vagyis azt, hogy február 1-jétől hat termék, a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát a tavaly október 15-i szinten rögzítik. A mai Kormányinfón egészen biztosan további részleteket is meg lehet tudni erről a kissé váratlan lépésről, hiszen sok kérdés még egyáltalán nem tisztázott. Ahogy biztosan szóba kerül az omikron variánssal ismét egyre erősödő hazai koronavírus-járvány, és ezzel kapcsolatban a negyedik oltás beadásának lehetősége, szükségessége is. De témát szolgáltat várhatóan az április 3-ra kitűzött parlamenti választás, az üzemanyagárstop meghosszabbításának lehetősége és egyéb, nemzetközi politikai események is.

A Kormányinfót Gulyás Gergely kezdte, és először az aktuális járványhelyzetről beszélt, illetve arról, hogy a következő napokban-hetekben a megbetegedések száma dinamikusan növekedni fog. A miniszter kiemelte, hogy az omikron variáns úgy tűnik, hogy enyhébb, felsőbb légúti megbetegedéseket okoz, és a külföldi adatok alapján a kórházban ápoltak és az elhunytak száma nem nő olyan ütemben, mint a fertőzötteké. Ám valószínűsíthető, hogy minden korábbinál nagyobb mértékben nőhet a megbetegedések száma, de reményeik szerint a kórházban kezeltek és elhunytak számának nem ugyanilyen arányban emelkedik majd. Gulyás szerint a normál kórházi betegágyak közül még 75 százalék szabad, ez 8576 ágyat jelent, de ez a szám növelhető. Ma összesen 9 292 805 vakcina elérhető az országban, az oltási akciót pedig februárban is meghosszabbítják. A magyarok 64 százaléka oltott, amivel az európai összesített rangsorban az utolsó harmad első felében állunk.

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kizárólag az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, vagy az, aki a második oltást hat hónapnál nem régebben kapta meg. Ehhez nem kell új igazolványokat kiadni, hiszen az oltottság a QR-kód alapján ellenőrizhető.

Hirdetés

Lerövidítik a karanténkötelezettség idejét is, a felnőtteknél az eddigi 10 nap helyett 7 nap lesz, de negatív PCR-teszttel akár 5 nap után is ki lehet szabadulni a karanténból, ha nincsenek tünetek. Az iskolai karantén is csak 5 nap lesz, de ez csak az oltással nem rendelkezőkre vonatkozik, vagyis az oltott gyerekeknek nem kell karanténba vonulniuk.


Gulyás elmondta, hogy a magyar gazdaság 2021-ben 6,5-7 százalékos növekedést tudott elérni, úgy hogy chiphiány volt, és a koronavírus-járvány miatt az autóipar sem tudott száz százalékosan teljesíteni. A benzinár maximalizálását a kormány úgy értékelte, hogy a döntés bevált, és február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e. A kormány mindent megtesz, hogy az emelkedő árakat megállítsa, ennek része volt az is, hogy hat termék, a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, és a 2,8%-os tehéntej árát maximalizálták a tavaly október 15-i szinten, illetve bekerül ebbe a kategóriába a csirkefarhát is. Mivel több termék áfáját már korábban 5 százalékra csökkentették, így a miniszter szerint ahhoz nem lehetett érdemben hozzányúlni, de ez nem jelenti azt, hogy a kormány nem az adócsökkentések pártján állna.

A kormány döntött arról is, hogy a népszavazás és országgyűlési választások egy napon lesznek, ezzel 7 milliárd forintot spórolnak. Gulyás szerint a február 12-én induló kampány során érdemes lesz a „szexuális propagandáról” is beszélni.

Azt már Szentkirályi Alexandra jelentette be, hogy a kormány arról is döntött a héten, hogy a kormány anyagi forrásokkal segít a leégett szentesi sportcsarnok újjáépítésében. Valamint az ötezer lakos alatti kistelepülések polgármestereinek és település-vezetőinek illetményemeléséhez a kormány külön forrást biztosít, amiről hamarosan a rendelet is megjelenik a Magyar Közlönyben.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

Egy kérdés kapcsán Gulyás azt mondta, hogy a fertőzés az omikron variáns miatt olyan gyorsan terjed, hogy nehezen lehet megakadályozni a megbetegedéseket, ezért döntöttek a karanténidőszak lerövidítése mellett. A nemzetközi gyakorlat is a rövidítés felé mutat, sőt, volt, ahol el is törölték a karantént, de itthon nem volt tervben a teljes elhagyás.Gulyás elárulta, hogy az élelmiszerárstop egyelőre három hónapig tart, és ha kell, utána meghosszabbítják. A tavaly október 15-i árakat az adott üzletek az akkori áraik alapján számolják ki, mivel minden üzlet más árakon szerzi be az árut. Szigorú szankciókkal élnek majd azon üzletekkel szemben, akik nem tartják be a meghozott rendeletet, ez lehet pénzbírság, vagy a bolt végleges bezárása is, az erről szóló részletszabályozás néhány napon belül megjelenik.

Az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos UHT-tehéntejre érvényes az árstop, a friss tejekre nem. Az áfacsökkentés azért nem lett volna Gulyás szerint megoldás, mert akkor nem csökkentek volna ekkora mértékben az árak.

A védettségi igazolvány a második oltástól számítva hat hónapig lesz érvényes. A védettségi február 15-től oltási igazolvánnyá változik és a mostani állapotok szerint az 500 fő feletti rendezvényeket csak oltási igazolvánnyal lehet látogatni. A negyedik oltásról azt mondta, hogy a negyedik dózist orvossal való konzultáció után bárki felveheti, az erről szóló szabályozás a héten jelenik meg. Az egészségügyi dolgozó számára egyelőre nem teszik kötelezővé a negyedik oltást.

A kormány továbbra is úgy véli, hogy a tesztelés nem megoldás a vírus ellen, főleg most, az omikron variáns terjedésével és mivel nagyon sok cég biztosít ingyenes teszteket, ezért Magyarországon továbbra sem lesz ingyenes a Covid-tesztelés.

Gulyás arra a kérdésre, miszerint többen nem tudnak leiratkozni a kormány hírleveléről, hiába kérik, hogy töröljék a címüket, azt válaszolta, hogy világos szabályai vannak az adatkezelésnek, amiket be kell tartani, és mindenki maga dönti el, milyen információk folyamatos megküldésére tart, vagy nem tart igényt.Gulyás elmondta, hogy január 15-től az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartoznak a hazai meddőségi klinikák, és a kormány elvárja, hogy aki jelentkezik, rövid határidővel kapjon időpontot. Azt is elmondta, hogy a gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazás után is meglesznek a csörték az Európai Bizottsággal. Amennyiben pedig az ellenzék kerül kormányra, a 13. havi nyugdíj is veszélybe kerül álláspontja szerint.

Az élelmiszerárstop miatt sem a termelők, sem kereskedők nem kapnak kompenzációt, mert Gulyás szerint így is rengeteg a haszna a kereskedőcégeknek, így a mostani árrögzítést is el fogják viselni. A kiskereskedelmi profit egy évben 140-150 milliárd forint, míg ennek az intézkedésnek a költsége nem éri el a 20 milliárd forintot.

Nincs napirenden az oltási kör bővítése, és mivel bizonyos vállalkozások kötelezővé tették a munkavállalóik számára az oltást, ezért a kormány nem tervezi a vakcina kötelezővé tételét. Ráadásul ezzel szemben éppen most jelentették be, hogy oltási igazolvány lesz a védettségi igazolványból.

Orbán Viktor a szerdai bejelentéséből a csirkefarhátat kihagyta, de arra is vonatkozik az árstop. Mivel a magyar pékségeknek nagy veszteséget jelentett volna, ha a kenyér árát korlátozzák, ezért csak a liszt került be a maximált árú termékek közé.Arra a kérdésre, hogy miért titkosítják tíz évre az operatív törzs dokumentumait, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ő személyesen nem tudja hogy szükséges-e a titkosítás, de mivel ezek mind döntéselőkészítő anyagok, amúgy sem lennének nyilvánosak. Az operatív törzs a kormány döntéselőkészítő szerve, hogy több alternatív javaslatot is a kormány asztalára tesznek. Az elmúlt évtizedekben senki nem hozott még nyilvánosságra ilyen jellegű anyagokat.

„Nemzetbiztonsági okokból értelmezhetetlen a kérdés, hogy a magyar kormánynak van-e még szerződése a Pegasus kémszoftver gyártójával, az izraeli NSO Group nevű céggel” – válaszolta a politikus arra a kérdése, hogy a kormány szerződésben áll-e még a Pegasus gyártójával.

Hirdetés