Kezdőlap AKTUÁLIS Gázelzárás – Rendkívüli bejelentés jött pár perce

Gázelzárás – Rendkívüli bejelentés jött pár perce

Hirdetés

A kormányülés legutóbbi fontos eseményének résztvevői között Szijjártó Péter külügyminiszter kiemelkedő bejelentéssel rukkolt elő, mely az energiafüggetlenség és az energiabiztonság kulcskérdéseit érinti.

 

Hirdetés

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország földrajzi helyzete és természeti adottságai miatt nagyban szorul az energiahordozók behozatalára, különös tekintettel a földgázra.

Az elmúlt időszakban a Török Áramlat vezetéken keresztül érkező gáz jelentős mértékben járul hozzá Magyarország energiaszükségletének kielégítéséhez. Az idei évben például 5,5 milliárd köbméter gáz érkezett az említett vezetéken, amely jelentős mérföldkő a hazai gázellátás szempontjából.Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a gázszállításra vonatkozóan jelentős kockázatok merültek fel Bulgária részéről. A bolgár hatóságok extra adót vezettek be az Észak-Macedóniába, Szerbiába és Magyarországra irányuló gázszállításokra, amely egy ellenséges lépésnek minősült.

A kormány kérte Bulgáriát, hogy vonja vissza ezt a törvényt, és amennyiben nem teszik meg, Magyarország megvétózza Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a bolgár kormány és parlament megértette a problémát, és vállalták a törvény visszavonását. Ezen fejlemények hatására Magyarország kész visszavonni a schengeni csatlakozásra vonatkozó vétóját Bulgáriával szemben.

Az elkövetkező napokban várhatóan Bulgáriában hivatalosan is visszavonják az ellenséges lépést, ezzel újra teret engedve a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatoknak.
 

Hirdetés