Kezdőlap EGÉSZSÉG Furcsa fémes íz a szájban? Ez a 8 tényező okozhatja, amit jobb,...

Furcsa fémes íz a szájban? Ez a 8 tényező okozhatja, amit jobb, ha nem veszel félvállról!

Hirdetés

Éreztél már valaha furcsa, kellemetlen fémes ízt a szádban? Ezt a tünetet sok dolog okozhatja. Gyakran előfordul bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, de komolyabb állapotok, mint a nehézfém mérgezés jele is lehet.

A lenti listában a leggyakoribb okokat soroljuk fel, amelyek ehhez az állapothoz köthetőek.

Hirdetés

1- Terhesség

A várandós nők gyakran említik, hogy változik az ízérzékelésük és ez a fémes ízt is magában foglalhatja, különösen a terhesség korai szakaszában.

2- Bizonyos gyógyszerek

Az antibiotikumok okozhatnak fémes ízérzést, ugyanakkor ide tartoznak még az antihisztaminok, oszteoporózis kezelésére szánt gyógyszerek, antidepresszánsok és a lítium.

3- Kemoterápia és sugárterápia

A rákos megbetegedésben szenvedő pácienseknél is előfordulhat ez a tünet, amely a kezelések befejeztével meg is szűnik.

4- Szájhigiéné hiánya

Ha nem megfelelő a szájhigiéné, az ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet, amelyek képesek az ízérzékelést befolyásolni, így fémes érzetet is okozhatnak.

5- Orrdugulás és melléküreg elzáródás

A szaglás befolyásolja az ízérzékelést. Ha valamilyen oknál fogva (allergia, nátha) elveszted a szaglóképességedet, akkor annak következménye lehet fémes ízérzékelés is.

6- Demencia

A demencia az agy különböző területeit képes befolyásolni, többek között azt is, amely a szaglásért és ízérzékelésért felelős. Egyes agysérülések és károsodások is kiválthatják a fémes ízérzetet, mint egy fejütés vagy stroke.

7- Élelmiszerallergiák

Ha allergiás vagy egyes élelmiszerekre, mint például a diófélékre, akkor előfordulhat fémes íz a szádban.

8- Nehézfémeknek való kitettség

Ha bármilyen oknál fogva ki vagy téve bizonyos nehézfémeknek, mint például ólom vagy higany, az is lehet kiváltó tényező.

Annak érdekében, hogy minél hamarabb kiderüljön, mi a kiváltó tényező, fordulj orvoshoz és figyelj oda, hogy van-e egyéb tüneted is.

tudasfaja.com

Hirdetés