Kezdőlap AKTUÁLIS Fontos bejelentést tett a kormány a nyugdíjakkal kapcsolatban

Fontos bejelentést tett a kormány a nyugdíjakkal kapcsolatban

Kihirdette a kormány a rendeletet, amely a jövedelmi szorzószámokat foglalja magába. Ezek azért fontosak, mert  ezeket kell alkalmazni a 2023-ban megállapított nyugdíjak és más nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre.

 

Március 30.-án este jelent meg a  Magyar Közlönyben a rendelet. Erre azért volt szükség, mert enélkül lehetetlen lett volna megállapítani a nyugdíjakat.

AZ ÁPRILIS 3-ÁN HATÁLYBA LÉPŐ JOGSZABÁLY AZOKAT A VALORIZÁCIÓS SZORZÓSZÁMOKAT TARTALMAZZA, AMELYEKET A KERESETEK ÉS JÖVEDELMEK BESZÁMÍTÁSA SORÁN KELL ALKALMAZNI A 2023. JANUÁR 1. ÉS DECEMBER 31. KÖZÖTTI IDŐPONTTÓL MEGÁLLAPÍTANDÓ NYUGELLÁTÁSOK ESETÉN.A nyugdíj megállapításánál az egyes években szerzett jövedelmeket meg kell szorozni az adott évre vonatkozó valorizációs szorzószámmal, amit a rendelet melléklete tartalmaz 1950-től 2022-ig. A szorzószám a kereset megszerzése óta eltelt idő országos nettó átlagkereset-növekedési mértékeinek szorzata. Az 1950-es jövedelmet például 525,4-del kell megszorozni, a 2021-est pedig 1,175-del.

Az új szorzószámokhoz a 2022-es nettó átlagkereset növekedésének adatára volt szükség, amit a Központi Statisztikai Hivatal által 2023. február 23-án hozott nyilvánosságra: mértéke 17,5 százalék. – olvasható a Bank360.hu-n.

loading...