Kezdőlap AKTUÁLIS Fontos bejelentést tett a kormány a családtámogatásokról

Fontos bejelentést tett a kormány a családtámogatásokról

Hirdetés

A kormány korábban aktívan támogatta a bölcsődés korú gyermekeket nevelő családokat, különösen azokat, akik a munkaerőpiacra való visszatérésüket tervezték.

 

Hirdetés

A támogatás révén a kisgyermekes családok kiadásait akár 40 ezer forinttal is csökkenthetik, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek vinni a gyermeküket. Azonban az Európai Unió döntése és irányelvei most hatással lehetnek arra, hogy a kormány továbbra is fenntarthatja-e ezt a támogatási rendszert.

Az említett pályázat (GINOP-5.3.11-18 – 00001) célja az volt, hogy segítse a kisgyermekes szülőket abban, hogy könnyebben visszatérhessenek a munkaerőpiacra, különösen akkor, ha az állami bölcsődékben nem volt elegendő férőhely. Ez a támogatási forma tehát ösztönözte a munkavállalókat a munkaerőpiaci aktivitás fenntartására, miközben a gyermekeik megfelelő gondozása is biztosítva volt.Azonban a helyzet úgy tűnik, hogy megváltozhatott, és a kormány most arra hívja fel a figyelmet, hogy a folytatás az Európai Unió döntéseitől függ. Az EU szabályozásai, irányelvei és pénzügyi szempontjai befolyásolhatják a további támogatási intézkedéseket.

A bölcsődei támogatások fontos szerepet játszanak a bölcsődei korú gyermekek nevelői számára, segítve őket abban, hogy könnyebben és gördülékenyebben térjenek vissza a munkaerőpiacra a gyermeknevelés mellett. Azonban az Európai Unió szabályozásai és pénzügyi tényezői befolyásolhatják a támogatások folyamatosságát és mértékét.

Azt, hogy a kormány tervei szerint ismét elérhetővé teszik a bölcsődei támogatást, és azt szélesebb körben és kedvezőbb feltételek mellett teszik elérhetővé, mint az előző rendszerben, pozitív lépésnek lehet tekinteni.A cél, hogy minél több bölcsődei ellátásban részt vevő kisgyermek szülője jogosult legyen a támogatásra, függetlenül a bölcsőde fenntartójától. Ezzel az intézkedéssel a kormány arra törekszik, hogy a bölcsődei támogatások minél inkább megkönnyítsék a családok számára a munkaerőpiaci visszatérést.

A hírekben említett Brüsszellel való kapcsolat és az uniós szabályozásra való hivatkozás arra utalhat, hogy az uniós pénzügyi és jogi keretek befolyásolják a hazai támogatási rendszert.

A forráshiány vagy más pénzügyi tényezők is szerepet játszhatnak a változások mögött. A kormány szándéka azonban az látszik lenni, hogy a bölcsődei támogatásokat továbbra is fenntartsák és fejlesszék a családok támogatása érdekében.

Hirdetés