Kezdőlap AKTUÁLIS Figyelmeztetést adott ki Szlávik János

Figyelmeztetést adott ki Szlávik János

A Covid aktuális helyzetéről, az Erisről, az őszi kilátásokról beszélt friss interjújában Szlávik János főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

 

Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette, hogy jelenleg Magyarországon is az Eris változat a domináns, ami Európában és a világ más részén is megtalálható, ami szerinte jó hír, mert ez ugyan jobban terjed, mint a korábbi változatok, viszont enyhe tüneteket okoz.

Nagyon sokan koronavírusosak, sokan elmennek tesztet csináltatni, kiderül, hogy hordozzák a vírust, fáj a torkuk, hőemelkedésük van, köhögnek, náthás tüneteik vannak, esetleg az ízületeik fájnak, de semmiképpen nem olyan betegek, hogy emiatt kórházba kerüljenek.Erre azt kell mondanom, hogy jó hír, viszont nem szabad jósolni, nem tudjuk, mit hoz a jövő. Nem tudjuk azt, hogy esetleg nem fog-e elterjedni egy agresszívebb változat. Egyelőre erre semmi nem utal és egyelőre Magyarországon koronavírus-járvány nincs” – mondta a műsorban a szakember.Szlávik János az interjúban hangsúlyozta, hogy Magyarországon jelenleg nincs koronavírus-járvány, miután nincs annyi eset.

“Sporadikusnak hívják azt, hogy időnként fel-felbukkan a járvány különböző embereknél vagy kisebb közösségekben. Nyilvánvalóan ha ez járványos méreteket ölt, akkor valamit csinálni kell. Azt szoktam mondani, hogy egy járványtól nem félni kell, hanem fel kell rá készülni egyénileg és társadalmilag. Az egyéni védekezés jelenti azt, hogy amennyiben rizikócsoportba tartozó vagyok, nagyon vigyázok magamra, esetleg maszkot hordok, de mindenképpen beoltatom magam.A társadalmi védekezésnek pedig része az, hogy legyen védőoltás, az van, legyen megfelelő védekezőeszköz, ma már ez is van és súlyosabb esetben intézkedéseket kell hozni. Az intézkedések: legenyhébb esetben látogatási tilalom, maszkhasználat az egészségügyi intézményekben és aztán ezt lehet még fokozni, de ahogy kinéz, bár én nem szeretek jósolni, nem lesznek ilyen intézkedések – hangsúlyozta.

A poszt-Covid kapcsán a szakember kifejtette, hogy aki oltást kapott, annál statisztikailag enyhébb a lefolyása.“Ez azt jelenti, hogy annak is lehet poszt-Covidja, aki enyhe módon esett át a fertőzésen. Nyilvánvalóan aki súlyos, pláne intenzív osztályos ellátásban részesült, annál súlyosabb poszt-Covid van, de nem nagyon tudjuk megmondani azt, hogy pontosan mit okoz. Például valakinek a Covid után nagyon hosszú ideig fáj a feje és korábban nem volt, ezért úgy gondolja, hogy ez egy poszt-Covid-tünet – mondta Szlávik János, majd hozzátette:De lehet, hogy nem. Sajnos, ennek a mérésére megint csak nincs semmilyen lehetőségünk. Feltételezni lehet. Ebből következik, hogy a kezelése sem könnyű. A poszt-Covid nagyon komoly gond. Egyes országokban úgy tartják, hogy a poszt-Covid ma már nagyobb probléma, mint maga a Covid– emelte ki a majd 50 perces beszélgetés során.

loading...