Kezdőlap EGÉSZSÉG FIGYELMEZTETÉS! Ezért ne edd meg soha azt az ételt, amire rászállt egy...

FIGYELMEZTETÉS! Ezért ne edd meg soha azt az ételt, amire rászállt egy légy!

Van, aki azonnal eldobja az ételt, ha látja, hogy egy légy rászállt az ízletes falatokra, mások azonban csak legyintenek, és nem aggódnak különösebben egy ilyen apróságon.

De ezek az apró teremtmények, méretüket meghazudtolóan komoly problémákat jelenthetnek, amelyekkel nem árt, ha tisztában vagy.

1. Megfertőzhetik az ételt a nyálukkal

A házi legyek úgy táplálkoznak, hogy folyadékot szívnak fel a kis csőszerű szájukon keresztül. Szájuk alakja miatt minden ételt folyadékká kell alakítaniuk. Ennek érdekében a saját nyálukkal kell elegyíteniük az ételt, ez a nyál pedig bármit tartalmazhat, amit korábban fogyasztottak (például rothadt húst vagy székletet).

2. Lerakhatják a tojásaikat az ételre

Azok a finom falatok, amiket megőriztél, hogy később majd megehesd, tökéletes fészket biztosíthatnak a legyek tojásainak. Egy kis idő elteltével pedig kifejlődnek maguk a lárvák is, amik aztán mindenféle baktériumokkal fertőzhetnek meg. Ezért soha ne hagyd hosszabb ideig fedetlenül az ételt.

3. A lábukról és a szárnyukról is baktériumok kerülhetnek az ételbe

Azt tudjuk, hogy a legyek számos kórokozót hordoznak. De azt tudtad, hogy a legtöbb baktérium a testükön telepszik meg? A Nanyang Technológiai Egyetem tanulmánya szerint a legyek minden egyes lépéssel a mikroorganizmusok egész kolóniáit hagyják maguk után. Ez azt jelenti, hogy bármi, amihez hozzáérnek, megfertőződhet.
4. Több mint 60 betegséget hordozhatnak

A közönséges házi legyek legalább 65 betegséget terjeszthetnek, csak azáltal, hogy a szeméten és az ételmaradékokon mászkálnak. Terjeszthetik többek között a vérhast, hasmenést, kolerát, és akár leprát is. És nem csak embereket fertőzhetnek meg, hanem más állatokat is, például csirkéket vagy disznókat.

Nos, te mit tettél eddig, ha megláttad, hogy egy légy rászállt az ételedre? Mostantól kétszer is meggondolod majd, mielőtt a léggyel együtt az aggodalmadat is elhessegetnéd.

loading...