Kezdőlap EGÉSZSÉG FIGYELEM! Senki nem tud róla, de ezt teszed a szervezeteddel, ha túl...

FIGYELEM! Senki nem tud róla, de ezt teszed a szervezeteddel, ha túl sok vitamint szedsz!

Igazán nagyszerű lenne, ha mindenki úgy étkezhetne, hogy azzal az összes vitamint és ásványi anyagot bevinné a szervezetébe, amire naponta szüksége van. A valóságban ez sajnos nem így történik.

Sokan folyamodnak étrend kiegészítőkhöz, annak érdekében, hogy a hiányzó mikro tápanyagokat nagyobb koncentrációban el tudják fogyasztani. Az összes ilyen készítményt egészségesként tartják számon.

Mindegyik az egészségesebb élet lehetőségét ígéri nekünk. Erősebb csontok, jobb szívműködés, fokozottabb immunvédelem, stb. Ezek mellett ki gondolkodna el azon, hogy a vitaminokat és ásványi anyagokat túl lehet-e adagolni?

Sok étrend kiegészítő tartalmaz nagyobb koncentrációt egyes vitaminokból és ásványokból, mint a napi ajánlott érték.

Valóban szükséges 800%-át bevenni a napi kötelező C-vitamin adagnak?

A következőkben orvosok adnak választ az ilyen típusú aggodalmakra.

Nagyobb dózisban bevenni egy olyan készítményt, ami feltehetően jót tesz a szívnek, nem biztos, hogy egészséges vagy egyáltalán biztonságos.

A vitaminok és ásványi anyagok túladagolása komoly mellékhatásokkal járhat. A túlzott vasbevitel károsíthatja a belső szerveket, a kalcium kimerültséghez, zavarodottsághoz és hányáshoz vezethet.

Fejfájás gyötör és megy a hasad? Lehet, hogy több cinket vittél be, mint kellett volna.

Ha az étrend kiegészítőket akarsz szedni, előtte kérd ki az orvosod vagy a gyógyszerész véleményét,…

…hiszen egyes gyógyszerek és étrend kiegészítők interakcióba is léphetnek egymással. Például a zöld tea kivonat vagy a gyömbér nem javallott vérhígító vagy aszpirin szedése mellett.

Az Alabamai Egyetem adjunktusa, Beth Kitchin D- és C-vitamint szokott felírni csontritkulásos betegei számára, azonban előtte mindenképp ellenőrzi a betegek étrendjét is, hogy ne eshessenek túlzásba a napi adaggal. Állítása szerint egy teljesen egészséges embernek nem lenne szüksége multivitaminokra.

Kitchin ajánlása szerint, ha valaki multivitamint vagy több vitamint fogyaszt egyszerre, mindig figyeljen oda, hogy ne lépje túl a napi ajánlott 100%-ot. Ő személy szerint a csomagoláson ajánlott helyett mindig a felét veszi be.

A vitaminokból és ásványi anyagokból is el tudjuk érni a toxikus dózist. Az ilyen étrend kiegészítők nem úgy viselkednek, mint az élelmiszerek, amelyekben az adott vitamin és ásványi anyag a természetes “csomagolásában” van jelen. A természet biztosít afelől, hogy mindig eleget és ne többet vigyünk be belőle.

tudasfaja.com

loading...