Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Felejtsd el a szárítógépet! Így száríthatod fele annyi idő alatt a ruháidat...

Felejtsd el a szárítógépet! Így száríthatod fele annyi idő alatt a ruháidat télen!

Hirdetés

Nagyanyáink még ismerték a környezetbarát élet minden titkát. Úgy éltek, hogy nem halmoztak fel szemetet, nem égettek műanyagot, mert nem volt még akkoriban, és nem fogyasztották fölöslegesen az elektromos energiát.

Manapság túlságosan pazarlóan élünk, és, ha nem vigyázunk a Földre eléggé, unokáink fogják bánni. Éljünk környezetbarát módon, vigyázzunk a vízre, elektromos energiára, és használjunk minél kevesebb vegyszert.

Hirdetés

Az alábbiakban megtudhatjuk, hogy az egyik közkedvelt, de sokak számára fölösleges háztartási gépet, hogyan tudnánk természetesebb módszerre cserélni. Ki használ rendszeresen szárítógépet?

Kényelmesnek tűnhet, hogy nem kell a kimosott ruhákat teregetni, majd hosszú időt várni, míg megszáradnak, de ha mellőznénk a szárítógépet sok energiát spórolhatnánk meg.

Nagyanyáink télen a fagyos, hideg levegőt használták a gyorsabb szárítás érdekében. Aki nem él vidéken, vagy nincs egy nagy terasza, az is nyugodtan kipróbálhatja a fagyalva szárítás módszerét.

Mindössze annyit kell tenni, hogy mosás után bezacskózzuk a ruhákat, és berakjuk a fagyasztóba. Ezt a módszert liofilizáslának, vagyis fagyasztva szárításnak hívják. Aki eddig nem ismerte, meg fog lepődni, hogy mennyire hatékony.

A fagyasztás során ugyanis a fölösleges víz elpárolog a ruhából, így, amikor kivesszük a fagyasztóból, sokkal szárazabbak lesznek. Télen ugyanezt az eljárást a szabadban is elvégezhetjük, ugyanis , ha kitesszük a ruháink, a hidegben megfagynak.

A hideg levegő nagyon száraz, és alacsony a páratartalma. A fagyasztás során a nedvesség rögtön megfagy, gáz halmazállapotba kerül, ahelyett, hogy folyadék fázisba menne át.

Ez az ősi módszer igen hatékony, és környezetbarát, érdemes kipróbálni. Fagyasztás után a vasalás is sokkal könnyebben megy.

Hirdetés
loading...