Kezdőlap AKTUÁLIS Kiderült! Ekkora nyugdíjkorrekció érkezik, itt vannak a számok

Kiderült! Ekkora nyugdíjkorrekció érkezik, itt vannak a számok

Bár az infláció miatt várt további nyugdíjemelés elmaradt, a nyugdíjtörvény értelmében novemberben a kormánynak kiegészítő nyugdijkorrekciót kell biztosítania bizonyos feltételek teljesülése esetén.

 

A nyugdíjtörvény alapján a nyugdíjasok kiegészítő nyugdíjemelést kapnak, ha a KSH által január-augusztus hónapokra vonatkozóan mért inflációs adatok alapján becsült éves inflációs ráta legalább 1 százalékponttal meghaladja a januárban végrehajtott nyugdíjemelés százalékát. Jelenleg az inflációs adatok azt mutatják, hogy ez valószínűsíthető, és most csak a kiegészítő nyugdíjemelés mértéke és ideje kérdéses.

Az első három negyedév általános inflációs ráta 16,4%, míg a nyugdíjasok inflációja 17,2% volt. Az idei év első nyolc hónapjában a statisztikusok 22% és 23,3% közötti inflációt regisztráltak.

A KSH által mért inflációs adatok alapján a kormánynak szeptember folyamán meg kell becsülnie a 2023-ra várt éves inflációt. Ha ez a becslés azt mutatja, hogy az általános vagy a nyugdíjas infláció éves mértéke meghaladja a 2023. januári nyugdíjemelés alapjául szolgáló 15%-ot, akkor a novemberi kiegészítő nyugdíjemelést meg kell hajtani, méghozzá a nagyobb különbség erejéig. A pontos mérték és az emelendő ellátástípusok felsorolását egy október folyamán kiadandó kormányrendelet fogja tartalmazni, ahogyan azt korábban is megtették.Az első nyolc hónap havi átlagolásával számolva, az általános infláció 21,98%, míg a nyugdíjas infláció 23,28% volt az előző év azonos időszakához képest.

A kormány előzetes becslései alapján az 2023-as év átlagos inflációja 17,4%, míg a nyugdíjas infláció 19,4% lesz.

Ezen előzetes adatok alapján, a kormány várhatóan legalább 2,4%-os és legfeljebb 3,6%-os nyugdíjemelési korrekciót hajt végre. Ez a mérték segíti a nyugdíjasok védelmét, és szükséges a kormányzati kommunikáció hitelességének megőrzése szempontjából. A 2,4%-os emelés esetén a teljes évi nyugdíjemelés 17,7% lenne, míg a 3,6%-os emelés esetén 19,1%, ami azt jelenti, hogy a januári emelést és a novemberi kiegészítő emelést együttesen ekkora összeg ellensúlyozná a 2023-as éves inflációt. Ez a lépés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kormány, bár néhány százalékponttal elmaradva, utólagosan fedezné az ellátottak kiadásait, ami azt eredményezi, hogy a nyugdíjasok “meghitelezték” a kormánynak a 2023-as évben várható áremelkedéseit.A kiegészítő nyugdíjemelést novemberben kapják meg a nyugdíjasok, és ez visszamenőleges hatályú, januárig terjed. Tehát a novemberi nyugdíj már az emelt összegben érkezik, és ebben a hónapban együtt megkapják az év első tíz hónapjára vonatkozó 11 havi emelési különbözetet is, valamint a 13. havi nyugdíjat is a jogosultak.

Forrás:blikk.hu

loading...