Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezek a jelei annak, hogy túl sok kávét iszol és nem teszel...

Ezek a jelei annak, hogy túl sok kávét iszol és nem teszel jót vele az egészségednek!

Hirdetés

Kis ­mér­ték­ben orvosság, nagy­ mér­ték­ben méreg. Nagyon kevesen vannak, akiknek az életéhez nem tartozik hozzá a mindennapos kávézás. Sőt,a fekete fogyasztása ma már kikapcsolódásként is megjelenik a munkahelyen. 

Azaz az óránként járó tíz perces kikapcsolódást, vagy egyéb szüneteket a kollektíva egy kávéval üti el. Nos, van egy rossz hírünk: a kávét is túl lehet adagolni. Sőt, a rendszeres túlzott fogyasztásának súlyosabb következményei is lehetnek.

Hirdetés

Ha az alábbi öt tünet bármelyike már veled is előfordult, lehet, el kellene gondolkodnod a kávéfogyasztási szokásaidon. Vagy akár meg is szabadulhatnál a fekete nedűtől. Legalábbis egy időre.

1. Sűrű mosdóhasználat

A kávé vízhajtó hatású. A szervezetből pedig kihajtja a vizet. A koffein ráadásul a vesék és belek működésére is rossz hatással van, így akár óránként is a mosdóban találhatjuk magunkat.

2. Álmatlanság

A sok kávé fogyasztása befolyással bír egy olyan hormon működésére, ami az elalvásért felelős. A késő délután, vagy lefekvés előtt fogyasztott kávé így az éjszakánkra is hatással lehet, ami kialvatlansághoz és fáradtsághoz vezethet.

3. Szorongás

A kávét ébredéshez fogyasztjuk. Túlzott fogyasztása azonban idegességet okozhat, amely szorongásba csaphat át.

4. Hasi panaszok

A rendszeresen kávézók többsége az első kávéját éhgyomorra fogyasztja. Ennek köszönhetően jó esély van arra, hogy hasfájdalmaink lesznek majd. Érdemes a reggeli utánra hagyni az “ébresztő” feketét.

5. Tikkelés

A túlzott kávéfogyasztás az izmokra is hatással lehet, így kényszeres mozgásokat is okozhat a szervezetünkben. A leggyakoribb a szemhéjak mozgása, és annak sűrűsége. “Kávémérgezés” eredményeként tikkelhetünk is.

Forrás

Hirdetés