Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Egy orvos figyelmeztetése: Ez történik valójában, amikor lenyelünk egy rágót

Egy orvos figyelmeztetése: Ez történik valójában, amikor lenyelünk egy rágót

Gyerekként sok olyan tanácsot hallottunk a szüleinktől, amellyel az volt a céljuk, hogy biztonságban tudjanak minket és ne kövessünk el semmi butaságot. Nyilvánvalóan a jó szándék vezérelte őket, ahogyan minket is, amikor a saját gyermekeinket igyekszünk megóvni a bajtól. Viszont sok ilyen bölcs tanácsról kiderült, hogy teljesen haszontalanok.

Ilyen például az, hogy:

Ne ülj túl közel a TV-hez, mert tönkreteszi a szemed vagy az, hogy soha ne menj a vízbe, evés után fél óránál korábban.

A jól kitalált kegyes hazugságok listája még nagyon hosszú lehetne. Mi azonban most a nagy rágó mítoszt szeretnénk leleplezni, amely szerint, ha lenyelsz egy rágót, az megreked az emésztőrendszeredben és 7 évig ott fog maradni.

A rágó lenyelésének mítosza

Nem mintha ez egy olyan tévhit lenne, amit könnyen félre tudunk dobni, hiszen a rágó nem egy mindennapi élelmiszer és még csak nem is édesség. A ragadós, tapadós gumi emészthetetlennek tűnik és biztosan nehezen halad végig az emésztőrendszeren. Hét év egy elég random idő, de ha a szüleink azt mondták, akkor úgy van, igaz?

Nos, kiderült, hogy ez csak kacsa! A guminak nem telik 7 évbe, hogy megemésztődjön, sőt az igazság az, hogy meg sem emésztődik soha.

A gumi sok dologból áll, mint a fanedv, feldolgozott gumi, kizárólag olyan anyagokból, amelyek ezt a kedvelt fogyasztási cikket emészthetetlenné teszik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rágógumi az örökkévalóságig arra van ítélve, hogy a beleinkben rekedjen.

Az orvos válaszol

David Milov orvos szerint, aki a Scientific American-el (Tudományos Amerika) beszélt a témáról, miszerint megvan annak a módja, hogy a rágógumi a másik oldalon távozzon, még akkor is, ha nem lehet megemészteni:

Valószínűleg lassabban halad át az emésztő traktuson, mint más élelmiszerek, de végül az emésztőrendszer szokásos takarítási hullámai kisöprik onnan, gyakorlatilag változatlan formában.

Egyetlen kivétel létezik ez alól a szabály alól, ez pedig az, hogy egyszerre túl sok rágót nyelünk le. Ilyenkor a test nem képes megbirkózni a nagy tömegű gumival és az valóban meg tud akadni az emésztőrendszerben és elzárja azt.

Te hittél ebben a mítoszban, amíg fel nem nőttél? A tudományos magyarázat megnyugtató volt számodra?

Oszd meg ezt a tévhitet az ismerőseiddel is!

loading...