Kezdőlap AKTUÁLIS Ez az édesanya zöld tollal ír jegyzeteket gyereke füzetébe… az eredmény fantasztikus!

Ez az édesanya zöld tollal ír jegyzeteket gyereke füzetébe… az eredmény fantasztikus!

Hirdetés

Korunk pszichológusai, egyre inkább arra szeretnék felhívni a figyelmünket, hogy a különböző fóbiák gyermekkorban alakulnak ki, amely később, még az érett embereknél is sok problémát okozhat. Az okot azonban gyerekkorban kell keresni. A BuzzBlog szerkesztősége ma bebizonyítja, hogy ezek az állítások igazak.

Mi jut eszedbe először, ha a gyerekkori iskolás füzetedre gondolsz. Tele javításokkal, ügyetlen betűkkel, hibákkal, áthúzott szövegrészekkel és természetesen a hibákra, amire a tanár piros tollal felhívta a figyelmet. Tatiana Ivanko gyermekpszichológus úgy érzi, hogy ez nem helyes. Ez csak arra fogja emlékeztetni a gyermekeket, hogy mennyire ügyetlenek.

Hirdetés

A kislányom egyik nap nem ment óvodába. Aznap én foglalkoztam vele otthon, a saját lakásunkban. Amikor írni tanítottam, a füzete valahogy így nézett ki:

real1

Látjátok a különbséget? Nem mutattam rá piros tollal a hibákra, hanem zöld tollal bekarikáztam azokat a jeleket, betűket amelyeket jól írt le. Ha láttátok volna, hogy ez mennyire tetszett neki. Minden sor után megkérdezte: “Anya, melyik sikerült a legjobban?” És nagyon boldog volt, amikor a zöld tollal kihangsúlyoztam a legszebbet és hozzátettem: “Ez tökéletes.”

De mi a célja ennek a megközelítésnek? Látjátok a különbséget a két módszer között?

1. Az első esetben a gyermek csak a hibákra összpontosít. Mire fog emlékezni, amikor saját füzetére gondol? Tele hibákkal, javításokkal, amelyek pirossal ki vannak hangsúlyozva. Ezek mind leraktározódnak a tudatalattiban és csak arra fog emlékezni, hogy mennyire ügyetlen volt. Akár tetszik akár nem, a tudat alatti dolgok felnőtt korban is felidéződnek és az egész életére rossz befolyással lesznek.

2. Az utóbbi esetben arra összpontosít, hogy mi a helyes. Teljesen különböző érzelmeket fog kapni. Ezek a pozitív érzések motiválni fogját őt arra, hogy tovább folytassa, fejlessze magát, hogy minél tökéletesebb eredményt érjen el.

Ha csak a hibákra koncentrálunk, akkor az nagyon visszataszító tud lenni.

Miután a “zöld toll” módszert többször is alkalmaztam a kislányomnál, észrevettem, hogy egy idő után a hibák automatikusan eltüntek, akkor is, ha nem hívtam fel különösebben a figyelmét rá. És most hajlamos lett arra, hogy minden feladatot jól elvégezzen saját akaratából.

Ne gondoljuk, hogy a “zöld toll” módszer arra akar megtanítani bennünket, hogy hanyagoljuk el a hibákat és ne figyeljünk oda ezekre. Azonban érdemes elgondolkodni ezen a módszeren, amely ahelyett, hogy folyamatosan a hibákat emelné ki, inkább ennek ellenkezőjét teszi: segít a gyerekek önértékelésében és motiválja őket arra, hogy jobb eredményeket érjenek el.

Ha neked is tetszik ez a módszer, akkor oszd meg másokkal is a Facebook-on! Fontos, hogy a tanárok is elolvassák!

Forrás:buzzblog.eu

Hirdetés