Kezdőlap EGÉSZSÉG Ez a 6 jel gyomorrákra utalhat!

Ez a 6 jel gyomorrákra utalhat!

A gyomorrákot a legfájdalmasabb ráktípusok közé sorolják, viszont a fájdalom mégsem tartozik az elsőszámú figyelmeztető jelek közé. Korai szakaszban jellemző, hogy nem okoz semmilyen kirívó tünetet. Mindannyian tapasztalunk időről időre gyomortáji fájdalmat, azonban ez nem jelenti azt, hogy az a gyomorrák miatt van.

 

Nem tartozik a leggyakoribb rákok közé, de nézzük, hogy mégis mennyire gyakori. Nagyjából 111 felnőttből egynél alakul ki élete során gyomorrák és sokkal gyakoribb a férfiak körében, életkorral pedig nő a valószínűsége.

A betegségre nem jellemző az öröklődés, az esetek nagy része véletlenszerű DNS mutációk következménye. Ezért nem is érdemes kivizsgáltatni magunkat, hacsak nem fordult elő több eset is a családban.Nézzük, hogy mégis melyek azok az intő jelek, amelyek felmerülése esetén nem szabad hanyagoknak lennünk.

Vér a székletben vagy hányadékban

Bár messze nem a legbiztosabb jel a gyomorrákra, mivel a vastagbélgyulladás és a Crohn-betegségnek is nagyon jellemző tünete, de véres széklet esetén fertőzés mellett mindenképpen gondolnunk kell rák jelenlétére is. Ha a székletben a vér rákhoz köthető, akkor valószínűleg bordóra vagy feketére színezi a székletet, a hányadékben pedig világosabb piros színű és darabosabb állagú lesz, mivel valamennyire megemésztődött a gyomorban,

Az étvágy hirtelen megszűnése

Éhesen ülsz le enni, de néhány harapás után az étvágyad hirtelen megszűnik. Ez a korán megjelenő teltségérzet jele lehet a gyomorráknak. Főleg akkor, hogy olyan módon érzed magad elteltnek, ahogyan addig nem volt jellemző, akkor azt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Belső fájdalom
Egyes esetekben a gyomorfájdalom utalhat gyomorrákra, de a legtöbb esetben a fájdalom valamely más belső szervhez köthető, nem pedig gyomorrákhoz. A gyomorrákra jellemző fájdalom szűnni nem akaró és gyötrő. Nem olyasmi, amit egy napig érzel, majd elmúlik és visszatér. A klasszikus gyomorrákra jellemző fájdalom a gyomor közepéből érkezik és tompa.

Megmagyarázhatatlan fogyás

Számos egészségi állapot – beleértve az 1-es típusú cukorbetegséget, az Addison-kórt és a Crohn-betegséget – megmagyarázhatatlan fogyáshoz vezethet. A gyomorrákot is hozzá lehet adni a listához. Ha fogyást tapasztalsz és az nem az étrend vagy összességében az életmód megváltozásának velejárója, akkor arra mindig figyelj. Vedd figyelembe, hogy a fogyás fokozatos lehet. Nem kell pánikba esni 1-2 kg ingadozáson, de ha azt veszed észre, hogy nagyobb súlyt vesztettél az elmúlt időszakban úgy, hogy annak semmi nyomós indoka nem volt, akkor érdemes orvoshoz fordulni.


Gyomorégés, amely nem múlik el

A gyomorégés az emésztőrendszeri zavarok egyik legjellemzőbb tünete és bár ez is általában sokkal jellemzőbb egyéb problémák fennállására, mint a rákra, azért nem árt, ha megvizsgálják, hogy mi lehet a pontos oka, hogy megnyugodhass.

Felfúvódás, hasmenés és székrekedés

Lehetséges, hogy a gyomorban növekvő rák puffadtság, teltség érzését kelti és befolyásolja a bélmozgásokat. Míg ezek a tünetek önmagukban nem egyértelmű jelzései a ráknak, viszont ha a listából többel is társulva jelennek meg, akkor érdemes kérni egy kivizsgálást, hogy kideríthessék, mi lehet a tünetek valódi oka.

tudasfaja.com

loading...