Kezdőlap AKTUÁLIS Erre várt mindenki – Ennyivel emelkednek a minimálbérek 2024-től

Erre várt mindenki – Ennyivel emelkednek a minimálbérek 2024-től

Az építőipar és a gazdaság jövője kapcsán fontos bejelentéseket tett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. új csarnokának avatásán.

 

A miniszter kiemelte az építőipar szerepét és a gazdaság fejlesztésének fontosságát, valamint áttekintette a jövő évi minimálbérekről szóló becsléseket.

Az építőipar területén Nagy Márton kiemelte, hogy bár lassan, de fordulat érkezhet. Fontosnak tartja, hogy a lakásépítések és az állami beruházások továbbra is magyar szakemberekkel történjenek, magyar termékeket használva és magyar bankok hitelnyújtásával. Ehhez elengedhetetlen a magas színvonalú építőipari munkaerő, valamint a megfelelő képzés.Emellett négy fő irányt határozott meg a kormány: az új lakáspolitikai koncepció kidolgozását, a magyar kis- és középvállalkozások és az országos alapanyaggyártás támogatását, a hitelezés helyreállítását, valamint a demográfiai célokhoz illesztett lakáspolitikát.

Az érdeklődés középpontjában azonban a minimálbér emelésének kérdése is állt. Nagy Márton szerint az év egészében a magyar gazdaságban stagnálás tapasztalható, azonban jövőre erős visszapattanásra lehet számítani, körülbelül 4 százalékos növekedéssel.

Ennek kulcsa a reálbérek növekedése, amely szeptembertől várható, és nagyjából 2-3 százalékos szinten fenn is marad. Az elkövetkező minimálbér-tárgyalások is szerepet játszanak ebben, ahol 10-15 százalékos minimálbér-emelkedésre lehet számítani 2023 januárjától.Nagy Márton továbbá azt prognosztizálta, hogy jövőre, 5-6 százalékos infláció mellett, 4-5 százalékos vagy azt meghaladó reálbér-növekedés várható. Ennek hatása nemcsak a fogyasztásra lesz pozitív, hanem a lakásépítésekre és -felújításokra, valamint a használt lakások adásvételére is kiterjed.

Ezáltal az építőipar és az egész gazdaság erősödni fog, és a magyar munkavállalók számára is kedvező változások várhatók a következő évben.

Összességében Nagy Márton bejelentései pozitív hírekkel szolgálnak az építőipar és a gazdaság szereplői számára, és reményt keltettek a jövőbeli növekedés és fejlődés iránt.

Az építőipar fontosságát és az ehhez kapcsolódó terveket is hangsúlyozva az ország gazdasági stabilitása és fejlődése felé mutatnak az előrejelzések.

loading...