Kezdőlap AKTUÁLIS Erre várt az egész világ – Megszólalt Putyin a lehetséges háborúról

Erre várt az egész világ – Megszólalt Putyin a lehetséges háborúról

Napok óta az egész világ Ukrajnára és Oroszországra koncentrál. A két ország közötti konfliktus olyannyira kiéleződött, hogy sokan attól félnek, bármelyik pillanatban kirobbanhat a háború. Most Vlagyimir Putyin orosz elnök elárulta, valójában akar-e háborút.

Oroszország készen áll a tárgyalásokra az Egyesült Államokkal és a NATO-val az európai biztonságról – mondta ma Vlagyimir Putyin, és kitartott amellett, hogy „természetesen” nem akar háborút Ukrajnában. Ám a katonai helyzet mást mutat, továbbra is katonák tízezrei állomásoznak bevetésre készen határ mentén.

Putyin egy szájból fúj hideget és meleget, ez jellemzi erőfitogtató diplomáciáját – igy jellemzi a dailymail.com az orosz elnök taktikázgatását. Egyfelől játssza a béketeremtőt, és néhány katonai egysége „teátrálisan kivonult”, ám közben az oroszok erős embere azt állítja, Ukrajna szakadár régióiban „népirtás” folyik.Putyin elnök, aki az Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalását követően, pár órával a katonai „visszavonulások” bejelentése után tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, hangsúlyozta: készen áll tárgyalóasztalhoz ülni a hetek óta tartó feszültségek után, ám ott olyan biztonsági kérdésekről kell beszélni, mint hogy Ukrajna nem lehet a NATO része, mert csak igy lehet a Kelet és Nyugat közötti feszültségeket mérsékelni. De még nagyon messze van egymástól a két oldal – fogalmazott.

Ugyanakkor kijelentette, ragaszkodik ahhoz is, hogy két szakadár ukrán régió sorsa – ahol a Moszkva által támogatott lázadók harcolnak a kormány ellen – a tárgyalások részét kell képezze, mert ott népirtás folyik.


A katonai fenyegettség mérséklését, az úgynevezett „kivonulást” a nyugati kormányok és Ukrajna vezetése óvatos optimizmussal és szkepticizmussal fogadta, és a NATO továbbra fenntartja azt a figyelmeztetését, hogy Oroszország a kisebb visszakozó hadmozdulatok ellenére képes arra – ha úgy hozza helyzet –, rövid időn belül megtámadja nyugati szomszédját.
loading...