Kezdőlap AKTUÁLIS Erre senki nem számított – Most kaptuk a hírt a pedagógusok béremeléséről

Erre senki nem számított – Most kaptuk a hírt a pedagógusok béremeléséről

Hirdetés

A Maruzsa Zoltánnal folytatott tárgyalások eredményeként a pedagógus-szakszervezetek képviselői kifejezték elégedetlenségüket és aggodalmukat a jelenlegi helyzettel.

 

Hirdetés

A megbeszélés során számos fontos kérdés került napirendre, ám a válaszok nem voltak kielégítőek, és a szakszervezetek úgy érzik, hogy csak részleges sikerrel jártak.

Az egyik fő kérdés, ami foglalkoztatta a pedagógus-szakszervezeteket, az volt, hogy kire vonatkozik a 32,2 százalékos béremelés. Totyik Tamás, a PSZ képviseletében, elmondta, hogy az információk alapján a béremelés a múlt évi átlagbértömeghez kapcsolódik, ami némi csalódást okozott a korábbi várakozásokhoz képest.A pedagógusok azt is megtudták, hogy a béremelés tervezett értékét márciusban és az év végén is korrigálni fogják. Ez szükséges ahhoz, hogy a pedagógusok bére elérje a diplomás átlagbér 72 százalékát.

Bár a részletek még tisztázásra várnak, a szakszervezetek bíznak abban, hogy a következő tárgyalási fordulókon sikerül megegyezni a részletekről.

Nagy Erzsébet, a PSZ képviselője, hangsúlyozta, hogy mindannyian egyetértenek abban, hogy a béremelést kiterjesztik a pedagógus végzettségű nevelési és oktatási munkát közvetlenül segítő (NOKS-os) dolgozókra is.Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nem pedagógus végzettségű NOKS-osok és a technikai dolgozók bérezésének rendezése még nem került napirendre.

Az emelés mellett a szakszervezetek számára fontos volt megvitatni a szabadságok kérdését is. A munka törvénykönyve szerint már a gyermekek után járó pótszabadságokról a munkavállalók dönthetnek, és a szakszervezetek azt kérték, hogy ez a szabályozás terjedjen ki a státusztörvényre is.A tájékoztatón elhangzott, hogy a jövő héten folytatódik az egyeztetés. A szakszervezetek képviselői remélik, hogy a további sztrájkkövetelésekről is érdemi tárgyalásokat folytathatnak, és a következő fordulókban konkrét eredmények születnek a pedagógusok érdekében.

Hirdetés