Kezdőlap AKTUÁLIS Érkezik az első fagy – Mutatjuk mikor!

Érkezik az első fagy – Mutatjuk mikor!

Európa időjárása a következő napokban változékony lesz, miközben egy látványos hőmérsékleti különbség rajzolódik ki a kontinens északkeleti és délnyugati részei között.

 

Nyugat-Európát a hétvégén ismét afrikai eredetű, rendkívül meleg légtömegek érik el, amelyek újabb melegrekordokat hozhatnak.Ezzel szemben Észak- és Északkelet-Európában egy ciklon erősödik meg, melynek hidegfrontja a hétvégén Európa középső és keleti részei felett vonul át, és sarkvidéki eredetű hideg levegőt hoz magával.

Magyarország is a hidegebb időjárás területére kerül. A hidegfront vasárnap délelőtt érkezik, előtte viszont hajnalban még igen enyhe idő várható, sok helyen a 15 Celsius-fokot is meghaladhatják a hőmérsékleti minimumok.

A front előtti órákban még gyorsan melegszik a levegő, délen és délnyugaton akár 27-28 Celsius-fok is lehet. Máshol 21-26 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, míg északkeleten csak 17-20 Celsius-fok várható.

A front napközben viharos északnyugati szelet hoz magával, de csak kevés csapadékot, legfeljebb záporokat okoz. Ahogy a szél erősödik és a hidegfront érkezik, drasztikusan csökken a hőmérséklet, kora délutántól kezdve.Hétfő hajnalban, a nyugati és délnyugati területeket kivéve, sok helyen 5 Celsius-foknál hidegebb lehet, és északkeleten az első fagyok is megjelenhetnek.

Az erős lehűlés azonban csak átmeneti lesz, mivel hétfőn újabb melegebb léghullámok érkeznek nyugat és délnyugat felől, így a hőmérséklet ismét emelkedni fog.