Kezdőlap AKTUÁLIS Ennyi idős valóban a tested! Ez téged is sokkol majd!

Ennyi idős valóban a tested! Ez téged is sokkol majd!

Hirdetés

A biológiai életkor megegyezhet éveink számával,de lehet kevesebb vagy éppen több is. A biológiai öregedés: fizikai hanyatlás – az a folyamat,amely más-más ütemben zajlik az egyes egyének különböző szerveiben.Mindenki ,életvitelével bizonyos mértékben befolyásolhatja azt.

Az egészségi állapotról sokféle mérés végezhető el laboratóriumokban,de ki-ki maga is megpróbálkozhat néhány módszerrel.

Hirdetés

1. Egyensúlyozás:

Csípőre tett kézzel,behunyt szemmel álljunk bal lábra,jobb lábszárunk hajlítsuk hátra.Mérjük meg,mennyi ideig vagyunk képesek így egyensúlyban maradni.Három próbálkozás közül a legjobb eredményt használjuk fel.

Biológiai életkora

70 mp fölött 20

60-69 mp: 30

50-59 mp: 40

40-49 mp: 50

30-39 mp: 60

20-29 mp: 70

20 mp alatt 80 évesnek felel meg.

2.Bőrrugalmasság:

Csípjük össze a bőrt a kezünk fején,majd engedjük el,és mérjük meg,mennyi idő alatt simul ki ismét.C

1 mp alatt: 20

1-2 mp: 30

3-4 mp: 40

5-10 mp: 50

11-30 mp: 60

33-45 mp: 70

46 mp fölött 80 évesnek felel meg.

3.Koleszterinszint:

Nézzük meg a szemünk tükörben.Van-e fehér ív a szaruhártya peremén? Ha van,azt zsíros lerakódás okozza.A hosszú összefüggő vonal huzamosan zsíros étrendről árulkodik.A teljes karika középkorúaknál aggodalomra ad okot.

4.Szellemi frissesség:

Számoljunk 100-tól hetesével visszafelé: 100,93,86 stb. Mérjük meg,mennyi idő alatt jutunk el nulláig.Ha nem vagyunk még 40 évesek,akkor 20 másodpercen belül sikerülnie kell,ha 40-60 között vagyunk,akkor 25 másodpercen belül.Ezután egy perc alatt soroljunk fel minél több zöldség – és gyümölcsfélét.Ha nem vagyunk idősebbek 60 évesnél,akkor el kell jutnunk 15 tételig.Ha a két feladat bármelyike gondot okoz,végezzünk készségfejlesztő gyakorlatokat.

Ne essünk kétségbe,ha az eredmény riasztónak tűnik,ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek.De arra viszont nagyon jók,hogy figyelmeztessen bennünket életvitelünk jó irányba való változtatására.

A biológiai életkort véleményem szerint nagyban befolyásolja étrendünk,de legfőképpen a dohányzás,és az alkohol fogyasztás.Köztudott,hogy az alkohol és a dohány erősen öregíti a bőrt.Ezekről a szenvedélyekről,azonban,ha valaki kellő akarattal rendelkezik,le tud szokni.

Vannak persze olyan esetek,akiknél veleszületett rendellenességek,örökölt betegségek segítik elő a biológiai öregedést,tehát sokféle tényező játszik szerepet, testünk-lelkünk kialakulásában.

Forrás

 

Hirdetés