Kezdőlap AKTUÁLIS Ennek sokan nem örülnek majd – így kell adóznia ezután a magyaroknak,...

Ennek sokan nem örülnek majd – így kell adóznia ezután a magyaroknak, sok pénzre kell felkészülni

Hirdetés

Július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni, ami összesen 28%-os adóterhet jelent.

 

Hirdetés

Eredetileg ez az adónem csak a veszélyhelyzet idejére volt érvényes, de a Bankmonitor szakértői észrevettek egy jogszabályváltozást, amely alapján nagyon úgy tűnik, hogy ez az extra teher véglegesen megmarad.

Az adózás részletei

2023 júliusától a kamatjövedelmeket terhelő 15% szja mellett további 13% szochót is be kell fizetni. Ezt a szabályt a 205/2023. (V. 31.) Korm. rendelet léptette életbe.

Fontos megjegyezni, hogy a rendelet értelmében a szociális hozzájárulási adót a kamatjövedelmek után kizárólag az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktus miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt kellett megfizetni.


Változás a jogszabályban

A Magyar Közlönyben 2024. június 18-án megjelent 2024. évi XXIX. törvény azonban változtat ezen a helyzeten. A jogszabály szerint a 2018. évi LII. törvény módosításával a kamatjövedelmek után fizetendő szochót törvénybe foglalták, és már nem szerepel az a kitétel, hogy ez csak a veszélyhelyzet idejére érvényes.

Ez azt jelenti, hogy a kamatjövedelmek után fizetett szocho egy átmeneti adónemből végleges teherré vált.

Az új szabályok

Az új szabályok 2024. augusztus elsejétől lépnek életbe, ami véglegessé teszi, hogy a kamatjövedelmek után szochót kell fizetni.

Ez nem jelenti azt, hogy július végéig megúszhatjuk ezt az adónemet, ugyanis a jövő hónapban még a veszélyhelyzet idejére érvényes átmeneti szabályok alapján kell megfizetni azt.

Hogyan érinti a változás a befektetőket?

A kamatjövedelmek után fizetendő adó nem emelkedik meg augusztus elsejétől, továbbra is 15% szja és 13% szocho terheli a befektetések hozamát.

Az érintett termékek köre sem módosul: többek között a lekötött és látra szóló betétek, befektetési alapok, biztosítások, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok után kell megfizetni a szochót.

Szochómentes lehetőségek

A szochómentes lehetőségek köre sem változott. Nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót:

  • állampapírok után,
  • ingatlanbefektetési alapok után,
  • megtakarítási életbiztosítások után, amennyiben már 10 éve indult a befektetés,
  • lakástakarékok, ltp szerződések után,
  • TBSZ szerződéseken elért hozamok után.Lélektani hatás

Bár az adóterhek mértéke nem változik, az új jogszabály véglegesíti a kamatjövedelmek „extra” adóját, ami lélektani hatással lehet a befektetőkre. Egy átmeneti rendelkezésből végleges előírás lett, így a jövőben ezzel az adónemmel hosszú távon kell számolnunk.

A kamatjövedelmeket terhelő 15% szja és 13% szocho véglegesen érvénybe lép 2024. augusztus elsejétől. A szochómentes befektetési lehetőségek köre változatlan marad, de az adónem véglegessé válása hosszú távú tervezést igényel a befektetők részéről.

Hirdetés