Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ennek a közismert dolognak köszönhetően bármilyen foltot el tudok tüntetni a kanapémból!

Ennek a közismert dolognak köszönhetően bármilyen foltot el tudok tüntetni a kanapémból!

Hirdetés

A kanapé karaktert ad a nappalinak, viszont állandóan ki van téve a különböző hatásoknak, szennyeződéseknek. Ezért fontos, hogy rendszeresen, és megfelelően tisztítsuk.

A kanapé központi eleme a nappalinak, ezzel együtt pedig a lakásnak is. Fontos, hogy károsítás nélkül tisztítsuk ki a kanapé szövetét.

Hirdetés

Íme néhány tipp a megfelelő tisztításért:

  • A porszívózás helyett inkább ronggyal tisztítsuk meg a szövetet, mert az nem hagy csíkokat.
  • Ügyeljünk arra, ha a kanapé lába vagy kerete fából van, akkor azt védjük meg.
  • Soha ne takarítsuk túl nedves ronggyal, mert a sok vizet beszívja a szövet, és a kanapé belsejébe csöpög, majd be is penészedhet.
  • Amint a foltok eltávolítására kerül a sor, először érdemes magát a foltot kiszedni, és csak utána kitakarítani az egész kanapét.

Hogyan szabaduljunk meg a különböző foltoktól?

Zsírfolt, vér, tinta, és még más foltok eltávolíthatóak a szódabikarbóna, só, és az almaecet alkalmazásával. A szódabikarbóna legyőzi a legmakacsabb foltokat, megakadályozza az atkák terjedését, a penészt, és mindemellett megtartja a szövet színét.

Szagtalanítás:

Szórjuk meg az érintett területet szódabikarbónával, majd hagyhuk így egy ideig. Ezután porszívózzuk ki, ha ezzel megvagyunk, érezni fogjuk, hogy az anyag tiszta lesz, és allergénektől mentes.

Alkohol okozta foltok:

Amennyiben ez a folt régebbi, és bor okozta, akkor nedvesítsünk be egy itatóspapírt, szivacsot vagy rongyot.nKeverjük össze az almaecetet, vizet, szódabikarbónát, sót, és szórjuk a foltra, majd a nedves ronggyal dörzsöljük ki. Ha a kanapé festett felületű, akkor szappanos vízzel próbálkozzunk, hagyjuk állni, majd öblítsük le.

Sár:

Ha a sár száraz, akkor dörzsöljük le egy ecsettel. A víz és citromlé elegye is hatásos erre a fajta foltra. Amennyiben a foltok ezután is látszanak, vessük be a szappan és a víz kombóját.

Kávé, tea, vagy gyümölcs okozta foltok:

Ezeket a foltokat érdemes a megtörténésük után rögtön eltávolítani nedves ruhával. Ha ez nem segít, alkalmazzuk a mosószódát.

Rágógumi:

Fagyasszuk le egy jégkockával, majd amikor már megszilárdult, kaparjuk le. Ha továbbra sem jött le teljesen a rágó, akkor tegyünk rá sütőpapírt, és vasaló segítségével melegítsük át, így remélhetőleg rátapad a felesleg. A forró fehérecet is segíthet a folton.

Ragasztó:

Meleg vízzel próbáljuk eltávolítani a foltot egy szivacs segítségével, végül pedig fehérecettel távolítsuk el a maradékot is.

Tintafolt:

Erre a foltra tejet tegyünk, vagy ha ez nem elég hatásos, akkor a citromlé hozzáadott sóval, vagy fogkrémmel is nagyon hatásos.

Hirdetés
loading...