Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Elkapta a koronavírust egy terhes kismama – Durva dolgokat kellett átélnie, a...

Elkapta a koronavírust egy terhes kismama – Durva dolgokat kellett átélnie, a lélegeztetőgép csak a kezdet volt!

“Koronavírusos. De minden rendben lesz” – ez volt az utolsó mondat, amit a 38 éves Monica Ramirez az őt ellátó orvostól hallott, mielőtt elsötétült előtte minden. A terhessége 30. hetében járó nő azért jelentkezett az egyik kaliforniai orvosi központ sürgősségi osztályán, mert nehezen lélegzett – számol be a júliusi esetről a Los Angeles Times. Monica Ramirez egyike azoknak a kismamáknak, akik terhesen elkapták a koronavírust és állapotuk annyira leromlott, hogy hosszas kórházi kezelésre szorultak.

A légszomj nem csak a várandóság velejárója lehet

“Fáradtnak látszott és panaszkodott, hogy fáj mindene. Azzal vigasztaltam, hogy biztos csak a terhesség miatt, javasoltam is, hogy pihenjen le egy kicsit” – emlékezett vissza az előzményekre Monica Ramirez nővére. Három nappal később a várandós nő az ágyban fekve már alig kapott levegőt és érezte, hogy valami nagyon nincs rendben vele, azonnali orvosi segítségre volt szüksége.

A kórházban elvégzett első koronavírustesztje negatív lett, két nappal később viszont már arról számolt be testvérének, hogy valóban elkapta a koronavírust. Ekkor már zihálva szedte a levegőt, és mielőtt helikopterrel átszállították volna egy másik intézménybe, lélegeztetőgépre kötötték.

Két nappal később idő előtt megrepedt a magzatburok – az eddigi orvosi tapasztalatok szerint ez viszonylag gyakori jelenség a koronavírusos terhes nőknél – és Ramirez állapota romlott, egyre több oxigénre volt szüksége, ezért noha még közel tíz hét lett volna hátra a szülésig, az orvosok az azonnali császármetszés mellett döntöttek.

A baba világra jötte után Ramirez szíve kétszer is megállt. Végül három hétig feküdt mesterséges kómában. Amikor egy másik kórházban – a kaliforniai Loma Linda Egyetemi Orvosi Központ intenzív osztályán – magához tért, fogalma sem volt róla, mi történt vele: azt hitte, hogy még mindig állapotos.


A történetnek szerencsés végkifejlete lett, a közel 1500 grammal született kislány nyolc hetet töltött az újszülött intenzív osztályon, míg Monica Ramirezt pár nappal azután, hogy önállóan is tudott lélegezni, átszállították egy másik intézménybe lábadozni.

Forrás

loading...