Kezdőlap AKTUÁLIS Életem legmegalázóbb élményét köszönhetem a nőgyógyászomnak!

Életem legmegalázóbb élményét köszönhetem a nőgyógyászomnak!

Hirdetés

Egy nőgyógyászati vizsgálat során a beteg talán kiszolgáltatottabb, mint valaha. Fel kell tárnia legintimebb testrészeit is egy idegen előtt. Sok orvos mégsem érzi ezt át.

Egy nőgyógyászati vizsgálat során a beteg talán kiszolgáltatottabb, mint bárhol máshol. Fel kell tárnia legintimebb testrészeit is egy idegen előtt.

Hirdetés

Nagyon fontos, hogy a nőgyógyász átérezze a nő helyzetét, és próbálja őt – amennyire lehet – megnyugtatni.

Sajnos, sok orvos nem törődik ezzel, bele sem gondol, milyen kínos lehet egy ilyen vizsgálat a beteg számára. Az internet sajnos tele van megalázóbbnál megalázóbb történetekkel:

“A második gyerekemmel 25 kilót szedtem fel, mire az akkori orvos beszólt, hogy ha így haladok, búcsút inthetek a férjemnek, mert ilyen kövér nőt nem fog megkívánni.”

***

“Egy másik a haverjával csevegett telefonon, miközben széttett lábakkal feküdtem előtte.”

***

“A vizsgálatok általában fájdalommal jártak. Empátia nyomokban sem volt felfedezhető, annál inkább a felsőbbrendűség érzékeltetése.”

***

“Fiatal kolléganőm mesélte, hogy nőgyógyászati műtétje (AB) során fiatal műtősfiúk járkáltak ki-be a szobában. Olyanok is, akiknek semmi keresnivalójuk nem volt ott. Viccelődtek, megjegyzéseket tettek, miközben kolléganőm komoly fizikai és lelki gyötrelmeken ment keresztül. Az orvos csak nagy sokára zavarta ki őket…”

***

“Mondtam a dokinak, hogy napok óta erős alhasi fájdalmaim vannak. Elkezdte a vizsgálatot, közben sorolta a különböző lehetőségeket. Mivel az anyukám ebben halt meg, amikor az orvosom a méhnyakrák opciójához ért, már potyogtak a könnyeim. Sosem felejtem el a tekintetét, ahogy rám nézett és megkérdezte: ‘Maga most nem bőgni jött, ugye? Mert ez a rész engem egyáltalán nem érdekel.'”

***

“Levetkőztem, felfeküdtem a székbe, elkezdte a vizsgálatot, de egy perc nem telt el, megcsörrent a mobilja. Ahelyett, hogy hagyta volna a fenébe, ott hagyott és felvette… Én néztem bambán, egyébként fáztam is, elég hideg volt a rendelőben és megkérdeztem, hogy felöltözzek-e, ameddig beszélget. Intett, hogy maradjak, mindjárt leteszi. Képzelhetitek, mennyire kellemes volt ott fekve hallgatni, hogy közel negyed órán át beszélt telefonon, én meg csak feküdtem és majdnem elsüllyedtem szégyenemben. A doktor úr meg közben teljesen hétköznapi, magán jellegű dolgokat intézett, mint például egy hétvégi családi találkozót, valami rokona hívhatta, amennyit sikerült felfognom a helyzet közben. Végre letette és újra nekilátott a vizsgálatnak, de ismét elmaradt a bocsánat kérés. Baromi dühös voltam, de bevallom nem mertem szólni.”

***

“Az én drága orvosom egyszer azt mondta, miközben a vizsgálóasztalon feküdtem, hogy ez a vizsgálat olyan, mint a nemi erőszak: hagyjam magam és előbb szabadulok.”

***

“Levetkőztem és felfeküdtem az asztalra. Alighogy elkezdődött a vizsgálat, csörgött a mobilja. Persze felvette. Miközben vizsgált, arról beszélgetett a barátnőjével, melyik filmet nézzék meg este. A nője még vonalban volt, miközben félvállról közölte velem, hogy milyen vírust szedtem össze.”

***

“Hangosan elkezdett kiabálni, hogy mi az hogy nem akarom megtartani a gyereket. És közben nem is voltam terhes, bár ő azt mondta, hogy tapintás alapján ő már “megállapította”. Közben csak meg volt duzzadva a méhem körül valami. És elkérte a 7000 Ft-ot.”

Hogy mit lehet tenni a bunkó orvosok vagy a megalázó helyzetek elkerülésére? Ha úgy érzed, az orvos tapló, érzéketlen vagy durva, ne szégyelld kimondani a véleményed, és otthagyni őt. Ha teheted, keress másik orvost, mert az intő példák ellenére rengeteg kedves, megértő nőgyógyász praktizál.

Forrás:tudnodkell.info

Hirdetés