Kezdőlap AKTUÁLIS Ekkor tetőzik a hatodik hullám Magyarországon

Ekkor tetőzik a hatodik hullám Magyarországon

Több hazai szakértő szerint most tetőzik a koronavírus-járvány 6. hulláma Magyarországon. A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja.

 

Emelkedés tapasztalható Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A többi mintavételi hely esetében nincs változás, csökkenés egyik városban sem látható. Dr. Rusvai Miklós virológus azt mondta, még néhány napig, egy-két hétig számítani lehet az esetszámok növekedésére, azután várhatóan megfordul a tendencia.Az elmúlt héten összesen 21.840 új fertőzöttet igazoltak, a járvány kezdete óta közel kétmillió fertőzöttet azonosítottak.

Egy hét alatt 96, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. 1593 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. Dr. Szlávik János szerint nem ad okot jelentősebb aggodalomra a jelenlegi járványhelyzet.

Több beteg van és a számuk még nőhet, de kevesebben kerülnek kórházba, mint a járvány korábbi hullámai során és az intenzív osztályon ápolt betegek száma sem nő számottevően.A járvány 5. hulláma idején, február 4-én például 227.407 volt az aktív fertőzöttek száma, 4588 koronavírusos beteget ápoltak kórházban és 168-an voltak lélegeztetőgépen.

Egyetlen nap alatt 105-en haltak bele a betegségbe. Szlávik János abban bízik, hogy ilyen számokkal már nem kell találkoznunk.

– fogalmazott a Dél-Pesti Centrum Kórház Infektológiai Osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.Jelenleg az Omikron BA4-es és BA5-ös változata terjed, ami ugyan fertőzőbb, mint a korábbi változatok, meg tudja kerülni az immunrendszert, de aránylag enyhe tüneteket okoz. Ez köszönhető az oltásoknak is. Múlt héten a beoltottak száma 6.413.971 volt, közülük 6.200.631 lakos a második, 3.889.453-an a harmadik, 320.083 ember pedig már a negyedik oltását is felvette. Aki három oltást kapott, annál nagyon ritkán alakul ki súlyos tünet, az oltatlanoknál viszont ez a variáns is képes tüdőgyulladást okozni.

Mások a tünetek is
Jelenleg leginkább a hasmenés, torokfájás, torokkaparás, esetleg hőemelkedés, láz, ízületi fájdalmak, fejfájás és gyengeség jellemző a fertőzöttekre, és újra előfordul íz- és szaglászavar. Ezek a tünetek akár az influenzával vagy allergiás tünetekkel is összekeverhetők, de úgy tűnik, hogy akiket beoltottak, ők általában 5-7 nap alatt meggyógyulnak, ritkán szorulnak komolyabb orvosi ellátásra.

loading...