Kezdőlap EGÉSZSÉG Egy újabb veszélyes őrület a hódit a közösségi oldalakon! Akár halálhoz is...

Egy újabb veszélyes őrület a hódit a közösségi oldalakon! Akár halálhoz is vezethet! Ne próbáld ki!

Ha több, mint egy percet szoktál tölteni a közösségi oldalakon, akkor biztos tudod, hogy nagy sikere van a legújabb kihívós játékok megosztásának. Ezek az ártalmatlan és viccestől a teljesen értelmetlen, sőt veszélyes kategóriáig is terjedhetnek. Ilyen volt nemrégiben a jeges vödör kihívás is, ha emlékeztek rá.

A következő azonban a “Hihetetlen, hogy ezt tényleg megcsinálják!” kategóriájába tartozik. Előfordult a reklámokban, hogy a mosószeres kapszuláknál elmondják, hogy nem szabad megenni őket és erre a csomagoláson is felhívják a figyelmet.

Azonban a fiatalok nem nyugszanak és egymást hívják ki erre az őrületre, hogy mosószeres kapszulát egyenek. A videóikat természetesen posztolják a közösségi oldalakon. Ennek a “Tide Pod Challenge”-nek (mosószeres kapszula kihívás), az az eredménye, hogy a fiatalok olyan felvételeket osztanak meg magukról, ahol fintorogva és habzó szájjal köpik ki ezeket a kapszulákat, esetleg ez elvetemültebbek elrágva azt lenyelik a tartalmukat.

A reakciók miatt érzik igazán nagy kihívásnak ezt a fiatalok. Minél borzalmasabb egy felvétel, annál jobban felkelti mások figyelmét is. Ki tud kitalálni még ennél is furcsábbat? Mondjuk egy mosószeres kapszula egy pizza szeleten, esetleg egy mosószer kapszulás hamburger? Ki tudja rávenni a barátait, hogy megcsinálják?

Azonban ez a “móka” nagyon veszélyes lehet, még akkor is, ha ezek a videók ártalmatlannak tűnnek.

A valódi veszélyeket a videókban nem lehet látni. Mint azt, hogy ezek a vegyi anyagok égési sérüléseket okozhatnak a szájban, az ajkakon vagy a nyelőcsőn, valamint hányást és egyéb problémákat is okozhatnak. A kapszula oldható héjának lenyelése pedig károsíthatja a központi idegrendszert, ami fáradtsághoz, légzési problémákhoz, sőt szívmegálláshoz és kómához is vezethet.

A mosószer kapszulák gyártója, a Proctor & Gamble elég világos a termék potenciális veszélyeiről.  Lépéseket tettek annak érdekében, hogy a kapszulákat ne használják rendeltetésüktől eltérően, címkével látták el és olyan csomagolásba tették, hogy az a gyermekek által ne legyen elérhető.

De hogyan lehet megállítani azokat a gyerekeket, aki elég idősek ahhoz, hogy el tudják olvasni a címkét és képesek kivenni a biztonsági csomagolásból? A nagy felhajtás és a szórakozás miatt nehéz ezt a kihívást egyszerűen felfüggeszteni. Ne gondoljuk, hogy ezeknek a kapszuláknak olyan jó ízük van, hogy mindenképpen ki kell őket próbálni. Ha már ennyire nagy kihívásra vágynak a gyerekek, akár egy kanál ecetet is kipróbálhatnának, ami ugyanúgy otthoni tisztítószerként alkalmazható, de legalább nem mérgező.

Te mit gondolsz erről? Mit tehet egy szülő ebben a helyzetben? Hogyan lehet ellensúlyozni a közösségi média és a kortársak hatását?

Írd meg nekünk kommentben!

loading...