Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Egészségügyi kockázatok, amelyek csak a 0-s vércsoportú embereket fenyegetik!

Egészségügyi kockázatok, amelyek csak a 0-s vércsoportú embereket fenyegetik!

MEGOSZTÁS

Az emberi vér elsőként 1900-ban került osztályozásra Karl Landsteiner révén, a sokak által ismert 4 vércsoportba. Nem titok, hogy érdemes tudni, milyen vércsoportba tartozunk, vészhelyzet esetére. 

Kiderült azonban, hogy a vércsoport nemcsak az egészségi állapotunkat, de akár a személyiségünket is befolyásolhatja. Íme, néhány érdekes tény, amiről jó tudni, ha a 0-s vércsoportúak táborát gazdagítod.

1# Mi határozza meg a vércsoportot?

A vércsoportot bizonyos antigének jelenléte vagy éppen hiánya határozza meg. Ez az antigén olyan, mint egy jelzőanyag, amely képes immunválaszt kiváltani, ha a szervezet azt idegenként ismeri fel. Ezért nem adhat bárki vért bárkinek.

2# A 0-s vércsoport

Az AB0 vércsoportrendszerben létezik A és B antigén. Az A-soknak A, a B-seknek B antigénjük van, míg a 0-soknak egyik sem, az AB-seknek pedig mind a kettő. Ezen kívül még van az Rh besorolás is, mely szerint lehet – vagy + egy adott személy. A leggyakoribb a 0 Rh+ a népességben.

 3# A 0-s vércsoportúak az általános adók

A 0 Rh+ vércsoportúak mindenkinek adhatnak, aki Rh+ mivel nekik nincs az említett A vagy B antigénből, viszont az abszolút adók a 0 Rh- vércsoportúak, mert ők gyakorlatilag bárkinek adhatnak. Ezért van az ő vérükre a legnagyobb szükség. Az újszülötteknek is ez adható a legnagyobb biztonsággal.

 4# A 0-s vércsoportúak csak 0-s vért kaphatnak

Van ám annak árnyoldala is, hogy valaki 0-s, mivel ilyenkor csak és kizárólag 0-s vércsoportútól kaphat vért. Ez is az antigén profilnak tulajdonítható. Mivel a 0-saknak nincs antigénjük, mindenki, aki nem 0-s, hozná a sajátját és azzal immunválaszt váltana ki. Míg a 0 Rh+ mind a 0 Rh+-tól mind a 0 Rh- -tól kaphat, addig az 0 Rh – csak a 0 Rh- -tól.

5# Egészségügyi kockázatok

Bár a vércsoportok előnyének és hátrányának megismerésére folyamatos kutatásokat végeznek, azt feltételezik, hogy a 0-s vércsoportúak sokkal hajlamosabbak bizonyos bakteriális és vírusos fertőzésekre, ide értve a komolyabbakat is, mint kolera, mumpsz, tuberkulózis vagy pestis. Egyes tanulmányok azt mutatták ki, hogy a 0-sak 35%-kal nagyobb eséllyel szenvednek duodenális fekélyben (vékonybél első szakasza), mint a többi vércsoport.

6# Egészségügyi előnyök

A 0-s vércsoportúak ugyanakkor kisebb kockázattal rendelkeznek szívbetegségekre. Azt is kimutatták, hogy azok, akik nem a 0-s csoportba tartoznak, 25%-kal nagyobb eséllyel szenvednek hasnyálmirigy ráktól. Ezt persze az életmóddal is erősen befolyásolni lehet.

7# 0-s vércsoport és személyiség

Ez a téma eléggé vitatott, mégis a teória egyes országokban, mint például Japán, kifejezetten népszerű. Ők úgy hiszik, hogy a 0-s vércsoportúak nagylelkű, szenvedélyes, társasági, anyagilag sikeres emberek, akik a legjobb romantikus kapcsolatot A vércsoportúakkal tudják kialakítani.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...