Kezdőlap AKTUÁLIS Döntött a kormány, rengeteg magyar család kerül most bajba

Döntött a kormány, rengeteg magyar család kerül most bajba

Hirdetés

A kormány közel 4 ezerrel csökkentette a lakossági napelemes pályázat nyerteseinek számát, és az így felszabaduló támogatási összeget középületek energiahatékonysági fejlesztéseire fordítja – derült ki az Európai Bizottság által közzétett dokumentumokból.

 

Hirdetés

A korábbi brüsszeli vállalásokhoz képest a kormány által vállalt napelemes projektek száma 34 920-ról 30 974-re csökkent. Az indoklásban az elszállt magyar inflációra hivatkoztak, de a gyakorlatban a lassú pályázati elbírálás és a körülményes pályázati lebonyolítás miatti kivitelezési költségek emelkedése állhat a döntés hátterében.

A pályázatok komplex jellege, amely napelemes rendszerek telepítése mellett fűtéskorszerűsítést, ablakcserét és tárolótelepítést is magában foglalt, voltaképpen hátráltatta a családokat, akiknek nehézséget okozott az összegyűjtendő önerő.

A kivitelezési árak jelentős emelkedése, ami a pályázati folyamat késlekedése és az infláció miatt következett be, szintén olyan körülményeket teremtett, amelyek miatt sokan visszaléptek a pályázattól.Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar helyreállítási terv módosítását, és a lakossági napelemes pályázat forrását 415,3 millió euróról 471 millió euróra csökkentették. Az így felszabaduló 21 milliárd forintot a kormány a középületek energiahatékonysági fejlesztéseire fordítja.

Az elindult napelemes projektek lassú kifizetése, az adminisztratív nehezítő körülmények és az infláció miatti költségnövekedés sok családot arra ösztönzött, hogy lemondjon a pályázatról.

A kormány mostani döntése révén ezekre a problémákra próbálnak megoldást találni, és egyben felgyorsítani a megkezdett projektek végrehajtását.

Mindezek fényében a kormány elindított egy új pályázatot, a “Napelem Plusz Programot”, amely egy 75,8 milliárd forintos keretösszegű tisztán magyar költségvetési forrásból finanszírozott kezdeményezés.

Az új programra januártól lehet pályázni, és a támogatásokat a benyújtási sorrend alapján ítélik majd oda. A napelemek és tárolók telepítése együttesen a projekt költségeinek 65%-át, maximum 5 millió forint támogatást kaphatnak a pályázók.A kormány ezekkel a lépésekkel próbálja ösztönözni a megújuló energiatermelés és az energiahatékonyság terén történő fejlődést, miközben egyidejűleg támogatást nyújt a középületek energetikai korszerűsítéséhez.

A jövőben ezek a kezdeményezések kulcsfontosságúak lehetnek a fenntarthatóbb és energiatakarékosabb Magyarország felé vezető úton.

Hirdetés