Kezdőlap AKTUÁLIS Brutális árat fizetnek 2024-től a napelemesek

Brutális árat fizetnek 2024-től a napelemesek

Azoknak, akik mostanában csatlakoznak a napelemrendszerhez, az áramszámlájuk meghaladhatja a százszorosát a bruttó elszámolás miatt – állítja egy energetikai szakértő, aki a Pénzcentrumnak adott interjújában fejtette ki véleményét.

 

Balogh József konkrét példával is segíti az embereket abban, hogy jobban megértsék a helyzetet, és még saját ismerőseit is lebeszéli a napelemrendszer telepítéséről. Ő úgy gondolja, hogy egyértelmű és világos szabályozásra lenne szükség, de sajnos ez a jövőben sem valószínű.

Az elszámolási rendszerben a jövőben jelentős változások történnek. Az éves szaldó elszámolás helyett már a következő év elejétől havi szaldó elszámolás lesz érvényes. Ezt a változást Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelentette be egy rövid videóban a közelmúltban, amit a Pénzcentrum is beszámolt. Az új rendszerben azok, akik most csatlakoznak a napelemrendszerhez, a bruttó elszámolást tapasztalják majd meg, ami azt jelenti, hogy mind a termelt, mind pedig a fogyasztott energia után fizetniük kell.Ez a bejelentés az átállást jelenti arra, hogy azok a több mint 200 ezer háztartási napelemes rendszerrel rendelkező felhasználó, akik már telepítették a rendszereiket, jövő januártól az éves szaldó elszámolási rendszer helyett a havi szaldó rendszerbe kerülnek át. Ennek értelmében minden hónapban figyelemmel kísérik majd a rendszerükből vett és a hálózatba visszatáplált energia mennyiségét, és ezeknek az értékeknek a nettó különbsége alapján történik majd az elszámolás az elosztóhálózat üzemeltetőjével.

A napelemes tulajdonosok reakciója a bejelentésre igen érthető módon heves volt. Ezt az ezernyi hozzászólás és vélemény tükrözi, amelyeket a témában létrejött csoportokban és különböző fórumokon lehet látni. Ezekből a reakciókból egyértelműen kiolvasható, hogy sokan úgy érzik, hogy a milliós nagyságrendű beruházás, amit sokan teljes megtakarításukkal hajtottak végre, most már valószínűleg sosem fog teljes mértékben megtérülni. Az energetikai szakértő segítségével próbáltuk meg feltárni, hogy milyen lehetséges hatásokat hozhat magával ez a bejelentés.

Az új előírásokkal nem éri megNincs értelme egyetlen forintot is befektetni egy napelemrendszerbe mindaddig, amíg nem világosak a vonatkozó szabályok, és ezeket tíz évre előre rögzítik – állítja határozottan Balogh József energetikai szakértő. A Pénzcentrumnak adott interjújában hozzátette, hogy szerinte a döntés kilátástalanságba taszította a több millió magyar embert. – olvasható a Pénzcentrumon.Magyarországon jelenleg 210 ezer háztartást érint a napelemrendszer szabályozása, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, melyek szerint 4 millió háztartás működik az országban, gyors kalkulációval megállapítható, hogy minden ötödik háztartást érint a változás. Az én álláspontom az – és már olyan ismerőseimnek, akik már megvásárolták, de még nem telepítették a napelemrendszert, ezt javasoltam -, hogy ha a megvásárolt rendszer még nincs telepítve, érdemes eladni azt. Egyszerűen az új napelemrendszer üzemeltetése nem fogja megtérülni.

Ezt Balogh József fogalmazta meg határozottan.

loading...