Kezdőlap AKTUÁLIS Beindult az eladósodás, ez vár most a magyarokra

Beindult az eladósodás, ez vár most a magyarokra

Hirdetés

Az idei év januárja jelentős fellendülést hozott a személyi hitelek piacán Magyarországon, ezt támasztják alá a friss adatok, melyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tett közzé.

 

Hirdetés

A számok alapján több mint 10 milliárd forinttal nőtt az újonnan kihelyezett hitelek összege, ami jelentős ugrásnak számít az előző hónapokhoz képest.

A személyi hitelek terén még erőteljesebb a felfutás, ha az idei januári adatot hasonlítjuk össze a tavalyi év azonos időszakában elért eredményekkel. Ebben az esetben a növekedés meghaladja a 70 százalékot, ami igen figyelemre méltó eredmény.Januárban a magyar háztartások összesen 51,44 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel, ami jelentős emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. Tavaly egyetlen hónapban sem érte el ezt az értéket az újonnan kihelyezett hitelek összege.

Az új szerződések száma is emelkedett, ami további lendületet adott a piacon tapasztalható felfutásnak. A szerződések számának növekedése mellett azonban érdemes megemlíteni, hogy az átlagos hitelösszeg is emelkedett januárban, ami további aktivitást mutat a hitelezés terén.Az átlagos hitelköltség-mutató is csökkent januárban, ami kedvező jelekkel szolgál a hitelfelvevők számára. Ez a mutató immár egy hosszabb időszak óta a legalacsonyabb szinten áll, ami a hitelekhez kapcsolódó költségek csökkenését jelzi.

Összességében tehát elmondható, hogy a személyi hitelek piaca dinamikusan fejlődik, és a növekedési trend hosszú távon is tartósnak látszik.

A kedvezőbb feltételek és az aktív hitelezési tevékenység ösztönzőleg hat a lakosság hitelfelvételi hajlandóságára, ami további lendületet adhat a gazdasági növekedésnek.

Hirdetés