Kezdőlap EGÉSZSÉG Az időskori demencia 9 korai jele, amelyekről fontos, hogy tudj!

Az időskori demencia 9 korai jele, amelyekről fontos, hogy tudj!

Hirdetés

A demencia sokkal gyakrabban előfordul, mint azt gondolnánk. Az angol NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) adatai szerint a 65 év fölöttiek között 14-ből 1 embert érint a probléma, ami 80 éves kor fölött már 6-ból 1-re módosul. 

Nem mindig könnyű észrevenni a jeleket, mivel a kezdeti tünetek személyenként különbözhetnek. A következő kilencet tartják a leggyakoribbnak.

Hirdetés

9 – Idő és tér

Az időérzék és a tájékozódás szépen lassan hanyatlik a demens személyeknél. Megeshet, hogy valaki elmegy a szupermarketbe, de amikor odaér, fogalma sincs róla, hogy hogyan került oda. Szintén nehézkes lehet belőni, hogy hányadika van, vagy milyen napot írunk.

8 – Írás

Szorosan kapcsolódik a fentebb említetthez. Egy szülinapi üdvözlőlapot nehezére esik egy olyannak megírni, akinek alakuló demenciája van. Előfordulhat, hogy nem jut eszébe a cím, vagy nem találja a szavakat sem, amiket közölni szeretne.

7 – Rövidtávú memória

Az egyik leggyakoribb korai demencia tünet a rövidtávú memória fokozatos gyengülés. Persze sokan felejtik el időnként, hogy hová tették a telefonjukat vagy a kulcsukat, ám a demencia ennél súlyosabb és gyakoribb. Bizonyos tárgyakat az embere a legfurcsább helyeken talál meg és elképzelhetetlen, hogyan került oda. Például kulcs a hűtőben vagy pénztárca a mikróban.

6 – Hangulatingadozások

Hirtelen hangulatváltozások, viselkedésbeli kilengések is bekövetkezhetnek. A demens személy szenvedhet depressziótól, de ez nem feltétlen következik be. A hangulatváltozások pedig olyan, mintha a semmiből jönnének. Hirtelen felnevetések vagy elpityeredések.

5 – A megfelelő szavak keresése

Gyakran már az ismerősök, mindennapi tárgyak, utcák nevei sem ugranak be, vagy nagyon nehéz őket előhívni. Egy kívülállónak furcsa lehet egy demenciával küzdő személlyel beszélgetni, mert az nem megy valami simán. Van, hogy félbeszakad a beszélgetés, mert a demens személy nem tudja folytatni a mondanivalóját.

4- Ismételgetés

A demenciával küzdő személyek gyakran ismétlik magukat, mesélik el ugyanazt a sztorit vagy kérdeznek vissza ugyanarra és talán ugyanúgy is. Ez azonban nem csak beszédben, de tevékenységekben is megjelenhet. Például ugyanazt a folyamat sort végzi el egymás után, mivel elfelejti, hogy egyszer már megcsinálta.

3 – Közömbösség

Valaki sokkal elvonultabbá vált az elmúlt időben és sokkal kevesebb dologgal foglalkozik, mint eddig? Nagy a gyanú, hogy demencia alakul nála. Az ilyen személyek egyre kevésbé vágynak társaságra és a hobbijuknak sem hódolnak már. Emellett kevesebb az energiájuk és többet alszanak, mint egykor.

2 – Koncentrációs problémák

Nagyon gyakori jelenség demenciában. Előre megtervezni valamit vagy követni egy kidolgozott tervet nagyon nehézkes számukra. Ugyanakkor a számokkal is sokkal nehezebben operálnak.

1 – Házimunka

Egyes házimunkák, amelyek egykor csípőből mentek, ma már nehézkessé vált feladatok lettek. A demenciával küzdőknek nehéz meghatározni, hogy milyen sorrendben és ütemben kellene haladni a dolgokkal.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés