Kezdőlap EGÉSZSÉG Az alkohol-intolerancia 9 jele, amiről még valószínűleg nem hallottál

Az alkohol-intolerancia 9 jele, amiről még valószínűleg nem hallottál

Hirdetés

Néhány ital után egyesek olyan tüneteket tapasztalhatnak, amelyek allergiák esetén szoktak előfordulni. Gyakran észre sem veszik, hogy ezeket a kellemetlen mellékhatásokat az alkohol okozza. Összegyűjtöttünk néhány tünetet, amelyeket az alkohol-intolerancia vált ki, de más állapotokkal könnyen összetéveszthető.

Miben különböznek az alkohol-intoleranciával rendelkezők?

Normál esetben, miután az alkohol bejut a vérbe, az etanol lassan acetaldehiddé alakul, amit később enzimek alakítanak tovább. Az intoleránsak szervezetében enzimhiány áll fenn, ami azt jelenti, hogy az alkohol felszívódik, az acetaldehid magas koncentrációt ér el és ez okozza a kellemetlen tüneteket, mint…

Hirdetés

1. A vérnyomás ingadozása

Gyakran tapasztalnak az ilyen emberek halántékfájdalmat, szédülést, fülzúgást. Ha a vérnyomás éppenséggel csökken, akkor látásvesztés, letargia és szédülés is jelentkezhet.

2. Orrfolyás

Olyan tünetek, mint például tüsszögés, eldugult orr és légszomj nem csak nátha esetén tapasztalható. Az alkohol-intolerancia is kiválthat ilyen tüneteket. Az orrnyálkahártya sűrű érhálózatára nagy hatással van az etanol és ödémát képes itt okozni, ami felelős ezért.

3. Végtagok ödémája

Az etanol olyanfajta mérgezést jelent a szervezetre, amely kiszáradást és a kiválasztó rendszer károsodását is okozhatja. Ennek eredményeképpen víz halmozódhat fel a szövetekben, főleg a végtagokban.

4. Migrén

A migrén önmagában is elég kellemetlen tud lenni és valami egész hasonló történhet az emberrel, ha túl sokat iszik. Viszont, ha tudod, hogy nem fogyasztottál olyan mennyiségű italt, ami indokolttá tenné a rémes fejfájásodat, akkor lehet, hogy éppen az alkohol-intolerancia egy tünetét tapasztalod.

5. Hányinger

Ez a tünet talán senki számára nem ismeretlen, ha fogyasztott már nagyobb mennyiségű alkoholos italt. Ha túllövünk a célon, rendszerint be is következik. Viszont, ha egész kevés italt fogyasztottál, mégis ezt érzed, akkor nagyobb lehet a gond, mint hitted.

6. Hasmenés

A hasmenés soha nem a jó pillanatban érkezik és lényegében nincs is rá jó alkalom. A legtöbben ezt sokszor a rossz minőségű ételnek tulajdonítják, de nem minden esetben ez a helyzet. Lehetséges, hogy alkohol-intoleranciával nézel szembe, ha csak keveset ittál, mégis a WC-re kell rohannod.

7. Bőrpír

Az alkohollal szembeni intolerancia leggyakoribb jele az arc és az egyéb testtájak bőrének kipirosodása. Ez hasonlíthat a csalánkiütésre, ezért sokszor szokták összetéveszteni allergiás reakcióval is. Először az arcon jelennek meg foltok, majd egész testszerte elterjednek. Teljesen egyenetlen eloszlást képes mutatni.

8. Erős szívdobogás

Az alkohol minden esetben hatással van a szívre és megváltoztatja a szívritmust, gyorsulhatnak és erősödhetnek is a szívverések. Ha azonban a gyors szívverés már az első pohár után jelentkezik, akkor alkohol-intolerancia gyanúja állhat fenn.

9. Emelkedett testhőmérséklet

Ez a tünet leggyakrabban fertőző betegségek vagy mérgezések kapcsán jelentkezhet, de az sem kizárt, hogy alkohol-intolerancia áll a hátterében.

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...