Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Áttörés a rákgyógyításban! Így lehet csak a rákos sejteket elpusztítani!

Áttörés a rákgyógyításban! Így lehet csak a rákos sejteket elpusztítani!

Mesterséges fehérjéket állítottak elő annak érdekében, hogy felismerjék azokat a túlzottan aktív biológiai útvonalakat, amelyek segítségével elpusztíthatóak a rákos sejtek, miközben az  egészséges sejteknek nem esik bántódása. A tanulmányt a Stanfordi Egyetem Orvostudományi karának kutatócsapata végezte.

Ez a testreszabott megközelítés, amelyet a kutatók RASER-nek neveztek el, két fehérjén alapszik.

Az egyik a rákos sejtekben található növekedési jel hatására aktiválódik, a másik pedig egy, a kutatók által programozott választ hordoz, amely a sejthalálban szerepet játszó géneket célozza meg.

Óriási áttörés a rákkutatásban

A kísérletet eddig még csak laboratóriumi körülmények között, sejttenyészeten hajtották végre, a kutatók hisznek benne, hogy az elért eredmények egy újfajta daganatterápiás módszerhez vezetnek, amely személyre szabott megoldást jelenthet és kikerülheti a jelenleg alkalmazott kezelési módszerek káros mellékhatásait.

“Hatékonyan átírjuk a rákos sejtek programját, hogy olyan kimenetelt érhessünk el, amit mi szabunk meg. Mindig is arra törekedtünk, hogy találjunk egy módszert, amely a rákos sejteket elpusztítja, de az egészséges sejteket érintetlenül hagyja. A rákos sejtek egy hibás jel miatt szaporodnak el, így mi meghekkeltük őket, hogy ezt a hibás jelet valami hasznosra fordíthassuk.”

– mondta Michael Lin, PhD, neurobiológus és biomérnök professzor.

Forrás: sciencedaily.com

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...