Kezdőlap EGÉSZSÉG A pszichológusok új mentális betegséget fedeztek fel, ami a szelfi készítéshez kapcsolódik

A pszichológusok új mentális betegséget fedeztek fel, ami a szelfi készítéshez kapcsolódik

Hirdetés

A szelfi és a szociális média függőség kultúrája mostanra a pszichológusok figyelmét is felkeltette és egy új mentális egészségi állapotot fedeztek fel amit “selfitis”-nek neveznek, amit magyarul úgy fordíthatnánk, hogy szelfi gyulladás, de akár találóan úgy is, hogy öngyulladás.

Egy olyan korban, amikor egyre inkább ragaszkodunk a telefonokhoz, és olyan “digitális drogokra” szomjazunk, mint a lájkok és a megosztások, a szelfi készítése már függőséggé válik és annak posztolás iránti vágya valóságos gyengeségre utaló állapot, amely esetenként még halálos kimenetelű is lehet.

Hirdetés

A túl sok szelfi készítés már mentális betegség

Bár az “öngyulladás” kifejezés egy 2014-es cikkből származik, amelyet az Amerikai Pszichiátriai Egyesület mentális rendellenességnek nevezett, úgy tűnik, hogy most az élet behozta ezt a jóslatot és a valóság rosszabb, mint azt képzelnénk.

A Nottingham Trent Egyetem és az indiai Madurai-ban található Thiagarajar Menedzsment Iskola igazgatója szerint  az “öngyulladás” egy létező állapot és még egy skálát és egy felmérést is létrehoztak annak vizsgálatára, hogy milyen súlyos a helyzet.

Különböző fokozatait határozták meg

“Az enyhe szelfitisz akkor fordul elő, amikor valaki legalább napi 3 szelfit készít, de azt nem teszi közzé a közösségi médiában.”

“Valaki akutnak minősül, ha több képet is készít és ezek közül oszt is meg a közösségi médián keresztül. Krónikus esetről pedig akkor beszélünk, ha valaki kontrollálatlan késztetést érez arra, hogy a nap minden szakában szelfiket készítsen és azokat meg is ossza közösségi oldalakon akár 6-szor egy nap.

Vizsgálatot végeztek 400 résztvevővel

Széles körű kutatásokat végeztek az enyhe-akut-krónikus skála kialakítására.
A 200 résztvevőből álló vizsgálat fókuszcsoportokkal kezdődött, hogy megállapítsa, mi volt a motiváció a szelfik készítéséhez és kiküldéséhez. Ezután a kutatók tesztelték a skálát 400 résztvevővel, finomítva azt annak érdekében, hogy pontosak és hatékonyak legyenek.

A Mentális Egészség és Függőség Nemzetközi Nyilvántartásában közzétett eredmények Indiából származnak, amely jó képet mutat, hiszen itt található a legnagyobb számú Facebook felhasználó.

Egy másik meglepő statisztika Indiáról az, hogy itt történt a legtöbb szelfi készítésével kapcsolatos haláleset, az összes eset 60%-a. A szelfivel kapcsolatos halálesetnek azt tekintik, amikor valaki szelfi készítése közben veszti életét.

A vizsgálat szerzője, Dr. Mark Griffiths – Nottingham Trent University:

Ez a tanulmány vitatottan értékeli a szelfitisz fogalmát, viszont referencia adatokat szolgáltat arra, hogy további, még alaposabb kutatásokat végezzenek a témával kapcsolatban.”

A szelfi készítés fogalma az idő múlásával változhat, ahogy a technológia is tovább fejlődik, de a jelen tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy az ember-gép interakciót még alaposabban kell vizsgálnunk.

 

 

Hirdetés