Kezdőlap EGÉSZSÉG A nőgyógyászok szerint ez a legnagyobb hiba, amit minden nő elkövet!

A nőgyógyászok szerint ez a legnagyobb hiba, amit minden nő elkövet!

Hirdetés

A menstruáció esetén a leggyakrabban választott alternatíva a tampon, annak érdekében, hogy a foltokat megelőzzük. Valóban nagyon hatékonyak és jellemzően már igazán kényelmesek is. Annyira észrevétlenek tudnak lenni, hogy meg is feledkezünk a jelenlétükről.

 

Hirdetés

Azonban, ha több órán keresztül benn hagyjuk őket, azzal növeljük bizonyos fertőzések előfordulásának kockázatát.

Meddig maradhat fenn egy tampon?

A csomagolásokban szokott lenni egy használati utasítás, amely amellett, hogy leírja, hogyan kell helyesen alkalmazni a tampont, azt is megjegyzi, hogy meddig javallott azt fenn hagyni.

Általános szabályként a maximum 4 órát írják elő, bár ha a folyás gyenge, ez akár 6 óra is lehet, anélkül, hogy ki kellene venni.

Mi történik, ha több, mint 8 órán keresztül marad benn?

A legtöbb nő hajlamos benn felejteni a tampont, különösen a menstruáció utolsó napján, amikor az áramlás már olyan kicsi, hogy szinte csak pecsétel. A nőgyógyászok azonban határozottan egyetértenek abban, hogy ugyanazt a tampont 8 órán keresztül nem szabad fenn hagyni. Hogy miért?

A legnagyobb probléma az, hogy ha a tampon ilyen sok időt marad fenn a hüvelyben, azzal növeli a toxikus sokk szindróma kialakulásának esélyét, ami ugyan egy ritka betegség, mégis létezik és bárkit elérhet.

Egy modell, Lauren Wesser 24 évesen emiatt veszítette el az egyik lábát. 

Ha mégis megtörtént, hogy a tampont egy egész napra benn hagytuk, anélkül, hogy észrevettük volna, akkor a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy elmegyünk a nőgyógyászunkhoz és megnézetjük, hogy minden rendben van-e odabenn.


Nem kell pánikba esni, hiszen a TSS egy ritka fertőzés, mégis megvan az esélye, hogy kialakul. Ezért nagyon fontos a megelőzésre gondot fordítani.

Ha sikerül, hagyd el a tampont és használj betétet. Legalább azokban az esetekben, amikor otthon tartózkodsz. Ha nem sikerül, emlékeztesd magad rá, hogy 4 óránként minimum cseréld le.

Vigyázz magadra!

tudasfaja.com

Hirdetés