Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ A nagy milliárdos kiosztotta a panaszkodó embereket: “Mindenki ötször jobban él, mint...

A nagy milliárdos kiosztotta a panaszkodó embereket: “Mindenki ötször jobban él, mint korábban”

CNBC írta meg, hogy érdekes beszédet intézett a résztvevőkhöz Charlie Munger dollármilliárdos befektető, Warren Buffet régi üzleti partnere és barátja a jelenlévőkhöz a Daily Journal kiadócég éves közgyűlésén, ahol igazgatóként volt jelen.

 

A 98 éves Munger arról beszélt: nem érti, miért nem elégedettek manapság az emberek azzal, amijük van – különösen a történelem során tapasztalt nehezebb időkkel összevetve.

Az emberek kevésbé elégedettek a dolgok állásával, mint akkor voltak, amikor a dolgok sokkal nehezebbek voltak

– fogalmazott Munger, aki megjegyezte: az 1930-as években nőtt fel, amikor az amerikaiaknak küszködés volt az életük. Szerinte a mostani helyzet azért is furcsa egy korabeli ember számára, mert átélték a nagy gazdasági világválságot, amikor hihetetlen nehézségekkel kellett szembenézni.Az éves közgyűlésen Munger arra panaszkodott, hogy ma túl sok ember számára az irigység a mozgatórugó. Az 1800-as évek eleje előtt több ezer év volt, amikor

az élet elég brutális, rövid, korlátozott és miegymás volt. Nem volt nyomdagép, nem volt légkondicionáló, nem volt modern orvostudomány.

A találkozón Munger Steven Pinker, a Harvard Egyetem pszichológusát idézte, aki szerint az elmúlt egy-két évszázadban drámai mértékben javult az életminőség világszerte, ezt támasztja alá a hosszabb várható élettartam és a globális szegénység csökkenése is.

A CNBC hozzáteszi: Pinker munkájának kritikusai szerint nézetei túlságosan leegyszerűsítőek, és nem vesznek tudomást a modern élet negatív aspektusairól, a növekvő vagyoni egyenlőtlenségektől kezdve az erőszakon át a politikai instabilitásig, amelyek most is valós szenvedést okozhatnak.

A lap szerint 2019-ben Munger lekicsinyelte a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek hatásait, és azt állította, hogy azok politikusok, akik

emiatt üvöltöznek, idióták.

Bernie Sanders vermonti szenátor és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor az elmúlt években az ultragazdagok adóemelésére szólítottak fel. Munger a 2,2 milliárd dollárra becsült nettó vagyonával valószínűleg érintett lenne ezekben.A milliárdos a múltban szkeptikusan nyilatkozott a gazdagokat sújtó magasabb adókról, tavaly pedig azzal érvelt, hogy bizonyos mértékű egyenlőtlenség a szabad piacgazdaság szükséges eleme. A Daily Journal idei éves találkozóján hozzátette: a legtöbb embernek a vagyoni egyenlőtlenséggel kapcsolatos aggodalmait és az ultragazdagokkal szembeni kritikáit az irigység motiválja.

Nem tudok változtatni azon a tényen, hogy miután minden 600 százalékkal javult, sok ember nagyon boldogtalannak és nagyon sértve érzi magát, mert még mindig van valaki más, akinek több van

– mondta Munger.

loading...