Kezdőlap EGÉSZSÉG A hasi fájdalom helye elárulja, mi lehet a gond

A hasi fájdalom helye elárulja, mi lehet a gond

Hirdetés

A zsigeri fájdalom típusa igazán sokféle lehet, de a helye általában egy konkrét pontra lokalizálódik. Mivel a hasüreg számos szervünk helyezkedik el, ezért elsőre nehéz lehet megállapítani, hogy az adott fájdalom melyikből is ered.

Nagyon fontos a fájdalom helye, amely jó támpontot adhat arra, mégis hol kell a problémát keresnünk.

Hirdetés

Has felső része, tompa fájdalom

Valószínűleg túl sok gáz van a gyomrodban, amitől puffadtnak érzed magad. Lehetséges, hogy túl gyorsan eszel vagy túl sok szánsavas innivalót iszol. A tejtermékeke és a hüvelyesek válthatnak ki még ilyen hatást.

Rekesztáji fájdalom – gyomorégés

Ami savas felböfögéssel is járhat. Ezt számos étel kiválthatja, mint a zsíros, fűszeres ételek, az alkohol, különösen a vörösbor, nyers hagyma, csokoládé, citrusfélék és koffeines italok. A cigarettázás pedig csak ront a helyzeten.

Felső hasi régió, éles fájdalom

A fekélyek okozhatják leggyakrabban az ilyen típusú fájdalmat, ami a nyálkahártya felmaródását jelenti. A leggyakrabban a rendszeres fájdalomcsillapító szedés okozza, de a rendszeres alkoholfogyasztás sem tesz jót neki. Előfordulhat ilyenkor sötét széklet, étvágy változás, tastsúly változás, hányinger és hányás is.

Görcs és felfúvódás az alhasi régióban

Nagy valószínűséggel irritábilis bélszindrómáról van szó. Vagy túl gyorsan vagy túl lassan dolgozik ilyenkor az emésztőrendszer. E kettő váltakozhat is. Az ok nem ismert.

Görcsös fájdalom a has középső régiójában és hasmenés

Éles és görcsös fájdalom, vizes, folyékony széklet, mellette hányinger és hányás is jelentkezhet gasztroenteritis esetén, ami ismeretlen eredetű bélfertőzés. Ha nem tenyésztik ki a kórokozót, akkor nehéz kideríteni, hogy mi okozhatta valójában.

Enyhe fájdalom a has középső régiójában, emésztési zavarral

A puffadás jellemző tünete a laktóz érzékenységnek, amely hasmenéssel is együtt jár. Mellette előfordulhat fejfájás, fáradtság és izomfájdalom is.

Puffadás és krónikus hasmenés

A gluténérzékenységnek számos tünete van, de a leggyakoribb a hasmenés, a puffadás, a bűzös széklet és a megmagyarázhatatlan fogyás, akár depresszióval együtt.

Éles fájdalom a jobb oldalon

Az epekövet szinte csak akkor lehet diagnosztizálni, ha már gyulladást okoz vagy beékelődik az epevezetékbe és elzárja az epe útját. Az epekövesség akut szakaszban éles felső jobboldali fájdalommal, lázzal, reszketéssel és hányással is járhat.

Jobb alsó régió fájdalma

A féregnyúlvány gyulladás vagy köznapi néven vakbélgyulladás miatt kialakult fájdalom tapasztalható itt. Az állapotot azonnal kezelni kell. Az éles fájdalom a köldöktől is kiindulhat, majd a has jobb oldalának alsó részére sugározhat. Hasi duzzanat is kialakulhat.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés