Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ A fa, ami annyira veszélyes, hogy már az is halálos lehet, ha...

A fa, ami annyira veszélyes, hogy már az is halálos lehet, ha csak aláállsz

Hirdetés

A halál fájaként is emlegetett Manchineel-fa békésnek tűnően nődögél lakott területeken, és turistabarát strandok közelében, mégis rászolgált a nevére. Aki félvállról veszi a figyelmeztetést, meg is halhat!

A manszanilyafa (Hippomane Mancinella) a kutyatejfélék családjába tartozik. Az Egyesült Államokban, a Karib-térségben és a Bahama-szigeteken honos kizárólag, ezért nem kell attól tartani, hogy óvatlanul összefuthatunk vele itthon. De külföldön nyaralóknak nem árt eszükbe vésni:

Hirdetés

A világ egyik legmérgezőbb növényéről van szó.

Minden része erősen toxikus. A fa által termelt mérgek összes fajtáját máig sem sikerült azonosítani. Az ilyen fáknál táblákat helyeznek el, hogy figyelmeztessék az embereket a veszélyre.

A fa termését, mely leginkább az almára hasonlít állítólag Kolumbusz nevezte el “halál almának”.

Nicola Strickland radiológus a saját bőrén tapasztalhatta meg ennek a végzetes gyümölcsnek a hatásait. Egyik nyáron Tobago-n nyaralt, mikor összetévesztette a gyümölcsöt egy éretlen almával. Egy apró harapás után aztán a “borsos” íz csípő égető érzéssé vált a nyelvén, majd az egyre nagyobb fájdalom elzáródó légutakkal párosult, amitől alig kapott levegőt. Ráadásul a nyirokcsomókba beszivárgó méreg miatt nyakát is alig tudta mozdítani. Életben maradását is csupán annak köszönheti, hogy egy nagyon kis mennyiséget harapott ki az “almából”.

Ha mindez nem lenne elég, a fa tejszerű nedvet is termel, amelyből elég, ha csak egy csepp kerül az emberi bőrre és égési sérülést, bőrgyulladást vagy duzzanatot okoz. Azok, akik az eső elől a fa alá menekültek, saját bőrükön tapasztalták meg a fa mérgező hatásait. A manchineel-fát nem szabad meggyújtani, mert a füstje vakságot okoz. Emellett a fa leveleivel sem árt óvatosan bánni, mivel azok is toxikus anyagokat tartalmaznak. Ezek után nem véletlen, hogy a manchineel-fa úgy került be a rekordok könyvébe, mint a világ legveszélyesebb fája.

 

Oszd meg te is, hogy mindenki, aki ilyen helyen nyaral komolyan vegye a figyelmeztető jelzéseket és ne eshessen bántódása!

Hirdetés