Kezdőlap EGÉSZSÉG A cukorbetegség 12 jele, amiről sokan nem tudnak

A cukorbetegség 12 jele, amiről sokan nem tudnak

Hirdetés

A cukorbetegség testünk számos részét érintheti, többek között a bőrünket is. Amikor a cukorbetegség hatással van a bőr állapotára, az azt jelzi, hogy a vér cukor (glükóz) szintje túlzottan magas. 

 

Hirdetés

A bőrtünetek jelezhetnek egy még nem diagnosztizált, de már fennálló cukorbetegséget vagy prediabéteszt (cukorbetegség előtti állapot) esetén is. Ha a következők közül te is tapasztalod valamelyiket, érdemes beszélned az orvosoddal.

1 – Sárgás, vöröses vagy barnás foltok a bőrön

Necrobiosis lipoidica – egy egészen kicsi, pattanásszerű elváltozásból kezdődhet. Ahogy fejlődik, terjed, duzzad és megkeményíti a bőrt. A folt lehet sárga, vöröses vagy barna. Az azt körülvevő bőrfelület porcelánszerű, fényes, látható válhatnak az erek, viszkethet és fájhat is. Aktív fellángolások és inaktív szakaszok követhetik egymást.

2 – Sötét, bársonyos tapintású bőrelváltozás

Acanthosis nigricans (AN) – Ez a sötétes, koszfoltnak tűnő elváltozás bársonyos tapintásúak és jellemzően a nyakon, hónaljon és az ágyéktájon jelentkezik, de máshol is előfordulhat. Azt jelzi, hogy túl sok az inzulin a vérben.
3 – Kemény, megvastagodott bőr

Digital sclerosis – A kezeken, a kézháton, ujjakon tapasztalható viaszos elváltozás. Az ujjak merevvé és nehezen mozgathatóvá válhatnak. Ha a cukorbetegség évek óta nincs rendesen kezelve, akkor olyan érzés lehet, minta kis kavicsok lennének az ujjbegyekben. Kiterjedhet az alkarra és a felkarra is. A bőr kemény, vastag, duzzadt.

4 – Hólyagok

Bullosis diabetricorum – Ritka, de előfordulhat, hogy a cukorbetegek a bőrükön hirtelen megjelenő hólyagokról számolnak be. Ez lehet egy nagyobb vagy több kisebb hólyag is. Jellemzően a kezeken, lábakon, karokon, lábszáron tűnik fel és olyan, mint egy égés utáni hólyag, azonban nem fájdalmas.


5 – Bőrfertőzés

A cukorbetegek hajlamosabbak a bőrfertőzésekre. A következő tünetek jellemzőek ilyenkor:

  • meleg, duzzadt, fájdalmas bőr
  • viszkető kiütések, kisebb hólyagok, száraz, hámló bőr

A leggyakoribb a bőrgombásodás, amely a lábujjak között, a talpon, a fejbőrön és a kéz ujjai között, ill. a tenyéren és a körmökön jelentkezhet.

6 – Nyílt sebek

A hosszabb ideje fennálló magas vércukorszint miatt a keringés állapota romolhat és a rossz vérellátottság miatt a sebek is sokkal nehezebben gyógyulnak. Ez különösen igaz az alsó végtagokra. A diabéteszes fekély gyakori jelenség.


7 – Sípcsonton megjelenő foltok

Diabéteszes dermopátia – Ezek a foltok alig észrevehető bemélyedéseket alakítanak ki a bőrfelületen. Leggyakrabban a sípcsont táján jelentkezik, ritkán a karokon, combokon és a törzsön. Barnás színűek és egyéb tünetet nem okoznak, ezért sokan öregedési foltokkal tévesztik össze őket.

8 – Kis, pirosas-sárgás kiömlés
Eruptive xanthomatosis – Úgy néznek ki, mint a pattanások és hamar sárgássá válnak. Jellemzően a faron, a combokon, könyöknél vagy a térdhajlatban jelennek meg, de bárhol előfordulhatnak. Érzékennyé és viszketővé teszik a bőrt.

9 – Pirosas bőrduzzanatok

Granuloma annulare – Nem csak cukorbetegeknél jelenhet meg, de több tanulmányban is leírták már cukorbetegek esetében.

10 – Extrém száraz, viszkető bőr

A cukorbetegek bőre sokkal hajlamosabb kiszáradásra és viszketésre, amelyet a magas vércukorszint és a rossz keringés okoz.

11 – Sárgás pöttyök a szemhéj körül

Xanthelasma – A magas vérzsír miatt alakulnak ki, de a rosszul kezelt cukorbetegség jelei is lehetnek.

12 – Függő szemölcsök
Miközben teljesen ártalmatlanok, a függő szemölcsök a cukorbetegség hírnökei is lehetnek. Jellemzően a nyakon, hónaljban, szemhéj környékén fordulnak elő. A túlzottan sok szemölcs jelenléte magas inzulinszintre és 2-es típusú cukorbetegségre utalhat.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés