Kezdőlap EGÉSZSÉG A CNN figyelmeztet: ettől az ételtől férgek jelenhetnek meg a testedben, és...

A CNN figyelmeztet: ettől az ételtől férgek jelenhetnek meg a testedben, és belülről falják fel a szervezetet!

Hirdetés

Sokan azt hiszik, hogy a férgesség csak az állatok betegsége! Ám ez tévedés! Mi, emberek is könnyen megfertőződhetünk vele, ha nem megfelelően átsütött marha, sertés vagy vadhúst fogyasztunk!

 

Hirdetés

A Thaeniasis egy súlyos parazitafertőzés, amit magyarul galandféregnek, vagy ázsiai galandféregnek neveznek! Sokan azt hiszik, hogy ez csak az állatok betegsége! Ám ez tévedés! Mi, emberek is könnyen megfertőződhetünk vele, ha nem megfelelően átsütött marha, sertés vagy vadhúst fogyasztunk!

 

Ez az élősködő a baromfiban nem telepszik meg, csak a marha- vagy sertéshúsban. Ez nem jelenti azt, hogy minden sertésben jelen van, de ha nem ellenőrzött gazdaságból származó húst fogyasztunk, fennáll a a fertőzés veszélye! A sertés mindent megeszik, még fekáliát is… Ezért maradnak meg húsában ezek gusztustalan paraziták! A CNN nemrégiben arról számolt be, hogy egy férfi ellenőrizetlen sertéshúst evett, majd pár hét múlva erősen elkezdett fájni a feje.. Persze nem gondolta, hogy a fejfájás összefügghet az elfogyasztott disznóhússal. Az orvosok csak hosszan tartó vizsgálatok során tudták kideríteni, mi baja lehet!! Amit találtak, attól leesett az álluk: egyenesen az agyában szaporodtak el a galandférgek!!

 

A Thaeniasis nevű megbetegedést az ember általában a simafejű galandféreg lárvákat tartalmazó nyers marhahússal vagy a horgasfejű galandféreg lárváival fertőzött disznóhússal kapja el. A lárvák a vékonybélben a bélfalhoz tapadnak, majd kb. 3 hónap múlva fejlődik ki belőlük a féreg. A kifejlett férgekből a test petéket tartalmazó hátsó részei (ún. proglottisok) folyamatosan leválnak, és a széklettel újrafertőzik a környezetet. A fertőződés történhet a horgasfejű galandféreg petéivel is. Ekkor a petékből a vékonybélben kikelnek a lárvák, majd ezek a bélfalon átjutva a vérbe jutnak. A keringéssel általában az izmokba vagy az agyba haladnak, ahol betokozódnak, így kialakítva a „borsóka” (cysticercosis) emberi megfelelőjét.

 

Az agyban kialakuló borsóka súlyos tüneteket, leggyakrabban epilepsziás rosszulléteket vált ki. A kórismét a székletből kimutatott peték, illetve a borsóka által sújtott szervek röntgen vagy CT vizsgálata nyújtja. A kifejlett galandférgek elpusztítását niclosamiddal, illetve praziquantellel végzik, a betokozódott lárvák elölése általában albendazollal történik. A fertőzés megelőzése érdekében a legfontosabb a vágóhídra kerülő állatok állatorvosi vizsgálata, a megfelelő hőkezelés!

Ezért nagyon fontos, hogy csak jó minőségű (nem olcsó, import) sertés- illetve marhahúst vásároljunk, és azt is tökéletesen süssük át!!!

Ha szeretnéd, hogy mások is tudjanak erről, ne felejtsd el megosztani!

Forrás: szupertanacsok.blog.hu

Hirdetés
loading...