Kezdőlap EZOTÉRIA Tudományosan bizonyított tény – Az utazás boldogabbá tesz, mint az anyagi dolgok

Tudományosan bizonyított tény – Az utazás boldogabbá tesz, mint az anyagi dolgok

Hirdetés

Ha egy kis plusz pénz áll a házhoz, vagy meg szeretnénk jutalmazni magunkat, azonnal azon törjük a fejünket, hogy valamit vásároljunk. Miért van ez? Azért mert egy új szerzemény miatt boldogabbnak érezzük magunkat.

Egy olyan dolog kerül a birtokunkba, amely addig még nem volt a miénk. Az újdonság, mint tudjuk, mindig izgalommal jár. Az egyetlen gond a vásárolt dolgokkal, hogy egy idő után megszokjuk őket és az izgalom odavész. Ez az időtartam pedig nem túl hosszú, sőt mondhatni kifejezetten rövid.

Hirdetés

Nagyon jó hasonlat erre például egy fánk befalása. Milyen nagy örömmel harapunk bele az omlós, édes finomságba, majd a nagy öröm löket, amit a cukor adott egy óra múlva már sehol sincs. Megérte? Annyira azért nem.

Persze lehet venni egy újabb szép ruhát, egy fényesebb kocsit, egy modernebb telefont vagy meg lehet enni egy következő fánkot is, de az okozott ‘boldogság’ meddig fog tartani ebben az esetben? Nem tovább, mint előzőleg, az garantált.

A tudomány színre lép

Nem muszáj azonban ennyivel beérni, van sokkal jobb megoldás is.

Egy Thomas Gilovich nevezetű pszichológus professzor vizsgálatai eredményeképpen kimutatta, hogy egy utazás ugyanakkor örömforrást jelent, mint egy vásárlás, de itt még nincs vége a történetnek.

Miután vásárolunk a vélt boldogság nagyon hirtelen szertefoszlik és újra helyébe lép a közömbösség, míg egy utazás során megtapasztalt öröm, emlékek, benyomások, szemléletváltás, kiváltott érzelmek, gondolatok, újdonsült kapcsolatok mind olyan lelki és szellemi gazdagságot eredményeznek, amelyek a boldogságszintben egy sokkal elnyújtottabb emelkedést váltanak ki.

Mivel elménk raktározza az élményeket, azok bármikor visszahívhatóak és egy puszta emlékezés, a fotók és videók nézegetése is képes örömöt okozni. A szervezetünk boldogsághormont szabadít fel.

Nem mindegy hát, hogy mivel ajándékozzuk meg magunkat. Élménnyel vagy tárgyakkal. Azonnali, gyors boldogságlöketre vágyunk vagy képesek vagyunk ugyanazt az összeget másra felhasználni vagy félretenni inkább és összegyűjteni egy nagyobb örömforrásra, az utazásra.

Azok az emlékek, amelyeket ezek az élmények adnak számunkra, soha nem válnak semmivé, örökre velünk maradnak, nem kopnak, nem romlanak el, személyünk részét képezik, amíg élünk.

Ha legközelebb kényeztetni szeretnéd magad, válassz bölcsen!

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés