Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 9 hasznos trükk, amivel még nem kell fűtést kapcsolnod, mégis meleg lesz...

9 hasznos trükk, amivel még nem kell fűtést kapcsolnod, mégis meleg lesz az otthonodban!

Hirdetés

A tél hamarosan beköszönt. Nem sok idő választ el minket a fűtésszezontól, ami ellen semmit nem tehetünk, csupán azt, hogy befűtjük az otthonunkat és igyekszünk olyan megoldásokat bevetni, amelyek tovább melegen tartják azt és gazdaságosabbá teszik a fűtést.

 

Hirdetés

Íme, néhány ötlet, hogy benntartsd a meleget az otthonodban. Egyszerűek, gyorsan és energiát spórolhatsz meg velük. Lássuk!

Az otthonod melegítsd, ne a falakat

Fedj be egy nagyobb kartonlapot alufóliával teljes terjedelmében és helyezd el a radiátorok mögé. Ez vissza fogja sugározni a hőt a helyiségbe, így sokkal gyorsabban felmelegszik a légtér és több hőt megtart majd.


Szigeteld a fűtéscsöveket

Helyezz fel a fűtéscsövekre hőszigetelő csőhéjat. Ez gyakorlatilag egy habszivacs, ami körbeöleli a csövet, így a benne folyó víz sokkal hatékonyabban tud felmelegedni.

Huzatálló otthon

Ha úgy érzed, hogy húz be a levegő az ablakok és ajtók résein, akkor költs egy kis pénzt extra szigetelő gumira, fóliára és a meleg nem tud majd elszökni. Légy gondos a felhelyezésnél.


Ellenőrizd a radiátorokat

Tapogasd meg a radiátorok felületét és ellenőrizd le, hogy alul és felül is ugyanolyan melegek-e. Ha nem egyenletesen melegek, akkor levegő szorult a rendszerbe, amit a radiátor csapján keresztül ki kell engedni, hogy a fűtés hatékonyabb legyen.

Bojler szerviz
A gázbojlereket évente egyszer, a téli fűtésszezon előtt ajánlott lenne ellenőriztetni, karban tartani. Ha ezt megteszed, az életideje garantáltan hosszabb lesz, a működése pedig hatékonyabb.

Be a függönyökkel

Biztos nem lep meg, hogy a legtöbb meleg az ablakokon keresztül szökik meg a házakból, lakásokból. Még mielőtt teljesen lemegy a nap, húzd be a függönyöket, engedd le a redőnyöket, így több meleget tudsz benn tartani. Léteznek magánszemélyek számára forgalmazott hőszigetelő függönyök otthoni használatra.

A tűzhely haszna
Amint elkészítettük az ételt, azonnal bezárjuk a sütő ajtaját, pedig télen nagy hasznát vehetjük az ott keletkezett hőnek. Ha legközelebb sütsz valamit fűtési szezonban, csak akkor zárd be a sütő ajtaját, ha már teljesen lehűlt, így onnan is kaphatja a légtér a meleget. A gyerekeket tartsd távol tőle.


Csavard ki a szőnyeget!

A meleg a padlón keresztül is el tud áramlani, de nem akkor, ha vastag szőnyegekkel van lefedve. Ha máskor nem is, télen tegyél le szőnyegeket az otthonodban több helyre is. Ez is segít melegebben tartani a helyiségeket.


Ideális hőmérséklet megfelelő időben

Szerezz be időzítős termosztátot és állítsd be a napi rutinodnak megfelelően. Nap közben természetesen nem kell, hogy feleslegesen fűtsön, de mire hazaérsz, már kellemesen meleg lehet, ha azt állítod be, ugyanakkor alvásnál le is kapcsol, és nem neked kell szabályoznod állandóan.

tudasfaja.com

Hirdetés