Kezdőlap EGÉSZSÉG 9 gyakori tünet, amellyel korán észrevehető a betegség

9 gyakori tünet, amellyel korán észrevehető a betegség

A reumatoid arthritis (RA) egy súlyos autoimmun betegség, amelynek tünetei jellemzően lassan fejlődnek ki, szinte elhanyagolhatóak vagy nem teljesen egyértelműek, ráadásul nincsenek jelen állandóan. A betegség a test mindkét oldalát érinti és a tünetek is elég változatosak. 

 

Egy krónikus állapotról van szó, amelyben nyugalmi szakaszok váltakoznak a fellángolási időszakokkal. Bármely életkorban jelentkezhet és nem megfelelő kezelés mellett az ízületek károsodását, deformitását okozhatja, ezért is nagyon fontos a korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés.

Lássuk azt a 9 tünetet, amelyek segítségével korán felismerhető a betegség.

1 – Fáradtság

Minden más tünet előtt egy szokatlan fáradtság érzés jelenhet meg elsőként. Ez múló és visszatérő lehet hónapról hónapra.

2 – Reggeli merevség

Az egyike a jellemzően korai tüneteknek. Ha az ízületi merevség csak pár percig tart, akkor valószínű, hogy egy degeneratív ízületi gyulladásról van szó. Ha akár több óra hosszat is fennáll, akkor reumatoid arthritisről gyanúja áll fenn.

3 – Ízületi fájdalom

Mozgás vagy pihenés közben is előfordulhat, amit aztán merevség követhet. Korai időszakban a csuklót és az ujjakat érinti, de a vállak és lábak ízületi fájdalma is jelentkezhet.

4 – Ízületi merevség

Gyakori korai RA tünet, amely jellemzően a kezekben szokott előfordulni először.

5 – Ízületi duzzanat

Nagyon gyakori a RA során. Egyes esetekben kisebb mértékű, máskor eléggé szembetűnő.

6 – Ízület vörössége

A gyulladt ízület fölötti rész színének elváltozása igen gyakori jelenség. Ilyenkor a hajszálerek kitágulnak a bőrfelszín közelében is.

7 – Ízületek területén tapasztalható melegség

Egy aktív gyulladási szakaszban érezhető. Ez sok esetben együtt jár a vörösséggel és a duzzanattal.

8 – Láz
Ha a hőemelkedés más tünetekkel, mint ízületi duzzanat és fájdalom, társul, akkor gondolni kell a RA lehetőségére is.

9 – ‘Golflabdákon járás’ érzete

Az RA-s betegek gyakran számolnak be olyan érzetről, mintha golflabdákon járkálnának, különösen ébredés utáni órákban. A talpukban duzzanat és fájdalom érzését említik.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...