Kezdőlap EGÉSZSÉG 9 “egészséges” élelmiszer, amely megdöbbentő mennyiségű cukrot tartalmaz!

9 “egészséges” élelmiszer, amely megdöbbentő mennyiségű cukrot tartalmaz!

Hirdetés

Csak azért, mert egy élelmiszert “egészségesnek” kiáltanak ki, még nem biztos, hogy valóban az is. Sok ilyen módon forgalomba hozott termék meglepő mennyiségű cukrot tartalmaz, amely semmilyen tápértékkel nem szolgál a szervezet számára, csupán energiával.

Nagyon sok egyéb néven szerepelhet már a csomagolásokon, mint glükóz fruktóz szirup, keményítő szirup, malátaszirup, stb. Az Amerikai Szív Társaság szerint a nőknek naponta 25 gramm hozzáadott cukornál többet nem szabadna fogyasztaniuk, míg a férfiaknál ez az érték 36 gramm.

Hirdetés

Az alábbiakban felsorolunk 9 olyan élelmiszer típust, amelyek cukortartalma meglepően magas és ez a cukortartalom a természetesen felüli hozzáadott cukrot jelenti. A grammok egy adagra vonatkoznak.

Granola:  6-16 gramm cukor

Míg egy granola ideális választás lehet egy natúr görög joghurtra szórva, az egészséges reggeli fogalmának nem feltétlen tesz eleget. Ennek az az oka, hogy a granolákban sok hozzáadott cukor van, még akkor is, ha nem csokoládésat vagy gyümölcsöset választ az ember.

Gabonapehely: 8-18 gramm cukor

Gyakran javasolják a gabonapelyheket egészséges reggeli alternatívaként, mivel ásványi anyagokban és vitaminokban elvileg gazdag. Azonban emellett nagyon magas cukortartalommal is rendelkezik. Még az olyan pelyhek, amelyeket kifejezetten fogyáshoz találtak ki, mint a fitness pelyhek, akár 16 gramm cukorral is szolgálhatnak adagonként.

Ízesített instant zabkása: 11-18 gramm cukor

Annak ellenére, hogy a natúr zabpehely egy egészséges élelmiszernek számít, annak feldolgozott, instant zacskós formája kevésbé az. A hozzáadott cukor máris szabotálja a fogyásra tett kísérleteket. Még az ízesítetlen alapporokban is legalább 11 gramm cukor van.

Protein szeletek, müzlik: 8-15 gramm cukor

Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen szelet mennyire meglepően sok cukrot képes tartalmazni.  Óvatosnak kell lenni a nyers energiaszeletekkel is, mivel a legtöbbjük aszalt gyümölcsöket tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, amelyeknek koncentrált a cukortartalmuk, akár 40 gramm is lehet egy szeletben.

Ízesített joghurt: 9-24 gramm cukor

A legtöbben jobban preferálják az ízesített joghurtokat, mint a natúr változatokat. A gond csak az, hogy ezekbe jellemzően sok cukrot tesznek a bennük levő gyümölcsök ellenére is, amelyek maguk is tartalmaznak természetes cukrot. Próbáld meg magad ízesíteni otthon, kizárólag gyümölccsel, ha egészséges joghurtot szeretnél enni.

Instant levesek: 10-15 gramm cukor

Kiderült, hogy nem csak a só lehet az ellenségünk a félkész élelmiszerekben, hanem a cukor is. Rengeteg olyan feldolgozott élelmiszer van, amiben rejtett cukor található, pedig nem is gondolnánk, hogy helye lehet ott. Érdemes olvasgatni a termékcímkéket.

Ízesített tejpótlók: 9-13 gramm cukor

Sokan váltanak át növényi tejre a normál tej helyett, mondván az egészségesebb választás, ami igaz is lenne abban az esetben, ha nem cukortartalmú alternatívákat választanának helyettük. Az ízesített és a natúr növényi tejekben is előfordulhat hozzáadott cukor, ezért mindig nézd meg, hogy milyet választasz.

Gyümölcslé: 26-29 gramm cukor

Függetlenül attól, hogy egy gyümölcslé bio vagy sem, 100%-os vagy sem, nagyon sok cukrot tartalmaz. Hozzáadott és természetes cukor is szép számmal van benne, ami nagyon könnyen az egekbe emeli a vércukorszintet. Ha gyümölcsöt szeretnél fogyasztani, azt edd meg nyersen és egészben, mert a rosttartalma nagyon fontos.

Salátaöntet: 5-10 gramm cukor

Gyakran egy egészséges salátát nyakon öntve valamilyen salátaöntettel vagy porból készült öntettel, máris szépen megemelhetjük a cukortartalmát az ételünknek. A cukrot előszeretettel teszik bele számos szószba és öntetbe, hogy az ízét fokozzák és az egyéb természetes alapanyagokból készült, teljes értékű ételek mellettük seízűek legyenek.

tudasfaja.com

Hirdetés