Kezdőlap EGÉSZSÉG 8 váratlan dolog, ami akkor történik, ha egy alkoholista felhagy az ivással

8 váratlan dolog, ami akkor történik, ha egy alkoholista felhagy az ivással

Hirdetés

Talán az esti egy pohár bor elkezd felemelkedni kettőre vagy kicsit túlzásba estél a sörrel, amit a megnövekedett pocakod is szépen prezentál. Akár meg akarod reformálni a táplálkozásodat (ide értve a folyadékfogyasztásodat is), akár csírájában akarod elfojtani az ügyet és felhagyni az alkoholfogyasztással, tedd meg, mert nagyon megéri, mondja egy los-angeles-i orvos, Damon Raskin.

“Az alkoholfogyasztás szüneteltetése – még akkor is, ha csak egy pár hétig tart – jó ötlet, különösen, ha rendszeresen többet fogyaszt az ajánlott napi limitnél.”- mondja Raskin. (Ez az érték napi egy egységnek felel meg nők és kettőnek férfiak esetében. Egy egység egy pohár sör vagy bor, vagy egy rövid ital.)

Hirdetés

Ha az alkoholfogyasztás már olyan mértékű, hogy az a munkát, a társas kapcsolatokat és a mindennapi funkciókat is befolyásolja, ideje fontolóra venni, hogy leálljunk.

Íme, ezt várhatjuk el rövid és hosszú távon az alkoholfogyasztás abbahagyásától.

1. Sokkal mélyebb alvás

A lefekvés előtti alkohol fogyasztás megnöveli az agyi alfa hullámokat, amely egy olyan aktivitás, ami akkor jelentkezik, ha még ébren vagyunk, de pihenünk. Hogy mi ennek az eredménye? Zavart alvás. Ugyan az alkohol fogyasztása elősegíti, hogy könnyebben álomba zuhanjunk, azonban az első nyugalmi periódus után az alvás minősége az éjszaka folyamén sokkal zavartabb, rosszabb lesz. Lehetséges, hogy kezdetben még nem lesz olyan egyszerű elaludni alkohol nélkül, de idővel sokkal jobb lesz az alvás minősége és másnap pihentebben és tisztább elmével ébredhetünk, a jó alvás pedig jobb teljesítmény, jobb koncentrációt eredményez.

2. Kevesebbet fogsz fogyasztani vacsoránál

Az alkoholfogyasztás az egyik legfőbb motorja a túlzott táplálékfelvételnek. Ez azért van, mert az alkohol fokozza az érzékeinket. A kutatók azt találták, hogy néhány olyan nő, aki körülbelül két italnak megfelelő alkohol mennyiséget fogyasztott, 30% -kal több ételt evett, mint azok, akik sóoldatot kaptak. Még az enyhe kábultság is növelte a nők agyi aktivitását a hipotalamuszban, ami érzékenyebbé tette őket az étel illatára, és arra késztette őket, hogy többet egyenek.

3. Újfajta cukoréhség jelentkezik

A cukor növeli a “jutalom” vegyület, a dopamin szintjét, ami az öröm érzését táplálja. Az alkohol ugyanazt jelenti az agy számára. Tehát nagyon valószínű, hogy ha felhagysz egy olyan anyaggal, ami boldoggá tevő vegyi anyagokat előállítását serkenti, akkor másik után fogsz vágyni. Ne lepődj meg, ha az élvezetet valami édes formájában akarod majd bevinni.

4. Elkezd csökkeni a súlyod

Az alkoholfogyasztás alattomos módon növeli napi kalóriabevitelét anélkül, hogy észrevennénk. Az olyan italok, amelyek ráadásul édesek is, még több kalóriát jelentenek. Egy tanulmány szerint a férfiak extra 435 kalóriát fogyasztanak azon a napon, amikor “mérsékelt” mennyiségű alkoholt fogyasztanak. A nők számára ez 300 kalóriát jelent. Töröld ki az életedből az alkoholt, ne helyettesítsd édességekkel és látni fogod, hogy olvadnak le rólad a kilók.

5. Kitisztult arcszín

Néhány napon belül észre fogod venni a bőrödön a változást. Sokkal hidratáltabb lesz. Ez azért van, mert az alkohol vizelethajtó. Az alkohol csökkenti a szervezet antidiuretikus hormon termelését is, ami segít a szervezetnek a víz visszatartásához, ami azt jelenti, hogy több vizet veszítünk, az nem marad a szervezetben. Az arcodon és az orrodon levő pirosság kezd elhalványulni, és más bőrkondíciók is, mint a korpásodás, az ekcéma vagy a rosacea (értágulatok és gennyes csomók) is javulhatnak.

6. Több pénzed lesz

Az alkoholfogyasztás drága befektetés. szánj egy kis időt rá, hogy összeszámold, az elmúlt 2 hónapban nagyjából mennyit költöttél alkoholra, beleértve a szórakozást és az otthoni italozást. Ez is elég motiváló erővel bírhat, hogy letedd az italt.

7. Elfog majd az irigység, ha mások körülötted isznak

Fontos megérteni, hogy lesznek olyan idők, amikor úgy érzed, mintha kimaradnál valamiből, és ez eléggé próbára teheti az akaraterődet. Az emberek gyakran az alkoholt használják érzelmek kenőanyagaként, és amikor abbahagyják az ivást, nyugtalannak és feszültnek érzik magukat.

8. A rákos megbetegedések és a szívbetegségek kockázata csökken

A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint az alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a száj, a máj, a mell, a vastagbél és a végbél rákos megbetegedéseivel. A kockázat annál magasabb, minél nagyobb szintű az alkoholfogyasztás. Ne feledd, ha nem iszod meg a napi egy pohár bort, amit orvosságként szoktak emlegetni, azzal nem ártasz magadnak.

tudasfaja.com

Hirdetés